Poniższy przepis na chleb pochodzi z wycinka starego zeszytu z przepisami. „Przepis na chleb” - tak brzmi tytuł tego wycinka. Jest on wprawdzie mało
oryginalny, ale sam chleb wart jest przedstawienia i z pewnością zasługuje na jakąś ciekawą nazwę. A skoro tak, to nadaję temu
bezimiennemu dotąd chlebkowi nazwę. Będzie to chleb Słowian. Chleb Słowian w swoim opisie jest nieco skromny, ale może przypaść do gustu miłośnikom
ziarnistych dodatków do pieczywa.
Składniki:
1 kg mąki pszennej chlebowej, 1 l ciepłej wody, 100 g drożdży, 2 łyżki
cukru, 1,5 łyżki soli, 0,5 szklanki pestek z dyni, 1 szklanka siemienia
lnianego, 1 szklanka ziaren słonecznika
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski i dodać cukier, następnie lekko ucierać do
momentu rozpuszczenia się drożdży. Do rozpuszczonych drożdży wlać ciepłą wodę,
dodać mąkę i sól. Następnie dodać pestki z dyni, siemię i słonecznik. Wszystko
dokładnie wymieszać. Trzy keksówki wysmarować tłuszczem. Przełożyć do nich
podzielone na trzy części ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 –
200 stopni. Piec około 60 minut.
Przeglądając
różne przepisy na chleb, można odnieść wrażenie, że pieczenie własnego
pieczywa jest od lat popularną dyscypliną kulinarną w naszym kraju. Każdy ma
swój ulubiony przepis, niektórzy ciągle coś modyfikują, a jeszcze inni nadają
swoim wypiekom oryginalne nazwy. Chleb Słowian z powyższego przepisu jest tego doskonałym przykładem.
Komentarze
Prześlij komentarz