Chleb Słowian z dodatkiem ziaren

Poniższy przepis na chleb pochodzi z wycinka starego zeszytu z przepisami. „Przepis na chleb” - tak brzmi tytuł tego wycinka. Jest on wprawdzie mało oryginalny, ale sam chleb wart jest przedstawienia i z pewnością zasługuje na jakąś ciekawą nazwę. A skoro tak, to nadaję temu bezimiennemu dotąd chlebkowi nazwę. Będzie to chleb Słowian. Chleb Słowian w swoim opisie jest nieco skromny, ale może przypaść do gustu miłośnikom ziarnistych dodatków do pieczywa.

Składniki:
1 kg mąki pszennej chlebowej, 1 l ciepłej wody, 100 g drożdży, 2 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli, 0,5 szklanki pestek z dyni, 1 szklanka siemienia lnianego, 1 szklanka ziaren słonecznika

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski i dodać cukier, następnie lekko ucierać do momentu rozpuszczenia się drożdży. Do rozpuszczonych drożdży wlać ciepłą wodę, dodać mąkę i sól. Następnie dodać pestki z dyni, siemię i słonecznik. Wszystko dokładnie wymieszać. Trzy keksówki wysmarować tłuszczem. Przełożyć do nich podzielone na trzy części ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 – 200 stopni. Piec około 60 minut.

Przeglądając różne przepisy na chleb, można odnieść wrażenie, że pieczenie własnego pieczywa jest od lat popularną dyscypliną kulinarną w naszym kraju. Każdy ma swój ulubiony przepis, niektórzy ciągle coś modyfikują, a jeszcze inni nadają swoim wypiekom oryginalne nazwy. Chleb Słowian z powyższego przepisu jest tego doskonałym przykładem.

Komentarze