Czy chleb razowy ze słonecznikiem jest
zdrowy. To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Nie każdy wie jak upiec
chleb razowy ze słonecznikiem albo jak robią to piekarnie. Kiedyś
chleb razowy był powszechnie znany i osoby uboższe spożywały
głównie ten chleb a bogatsi mogli pozwolić sobie na białe
pieczywo np. chleb pszenny. Dane dotyczące spożycia chleba przez
Polaków mówią o granicach sięgających nawet 100 kg rocznie.
W
Polsce chleb razowy robi się z mąki żytniej a co za tym idzie z
zakwasu żytniego. Wyrób takiego chleba jest trochę czasochłonny,
gdyż sam zaczyn trzeba robić od 3 do 5 dni ale na szczęście
proces ten jest jednorazowy. W dzisiejszych czasach zaczęło
pojawiać się przekonanie, że spożywanie chleba jest zbędne i
powoduje tylko tycie. Z kolei przytoczony chleb razowy ze
słonecznikiem jest dobrym źródłem błonnika. Nawet spożywanie 4
kromek na śniadanie daje nam 18 błonnika to z kolei jest połowa
dziennego zapotrzebowania na niego. Chleb ten jest bardziej sycący a
to za sprawą jego konsystencji i to, że musimy go dłużej żuć. I
bez obaw o przytycie możemy zjeść do 4 kromek tego chleba. Okazuję
się również, że wypiekany chleb w taki sposób, aby smakował
jak prawdziwy chleb domowy może mieć właściwości
antynowotworowe. A to za sprawą zakwasu na chleb. To w nim jest cała
tajemnica. Ciekawostką jest fakt, iż chleb ma dużo kwasu
foliowego, który jak zapewne każda przyszła mama wie, wspomaga
rozwój płodu. Zawiera również cynk, który jest odpowiedzialny za
poprawienie odporności oraz żelaza. Żelazo z kolei zwiększa
wydolność organizmu i zapobiega anemii. Chleb razowy zawiera również
fitoestrogeny i substancje odpowiadające za wiązania kancerogeny i
regulacji glikemi. Badania europejskie pokazują, iż osoby
spożywające razowe pieczywo zamiast białego głównie należą do
starszych grup wiekowych, należą do wyższych klas
społeczno-ekonomicznych, rzadziej palą oraz są bardziej aktywni
fizycznie. Chleb żytni razowy zaleca się także osobom otyłym,
cierpiącym na zaparacia, choroby krążenia oraz choroby serca.
Urozmaicanie sobie diety w tym przypadku też jest wskazane.
Spożywanie wyłącznie chleba razowego może zakłócać trawienie i
przyswajanie z pokarmów składników odżywczych. Dzieje się tak
ponieważ zawierają fityniany. Dlatego chleb razowy owszem jest
zdrowy ale można by zacytować sparafrazowany cytat nie samym
chlebem razowym człowiek żyje. Dla naszego zdrowia należy jeść
różne pieczywo a nie sam razowy.
Tak jak zostało tutaj
przedstawione chleb razowy ze słonecznikiem ma wiele plusów ale w
nadmiarze albo zbytniej ciągłości może być niekorzystny.
Komentarze
Prześlij komentarz