Chleb razowy ze słonecznikiem.


  Czy chleb razowy ze słonecznikiem jest zdrowy. To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Nie każdy wie jak upiec chleb razowy ze słonecznikiem albo jak robią to piekarnie. Kiedyś chleb razowy był powszechnie znany i osoby uboższe spożywały głównie ten chleb a bogatsi mogli pozwolić sobie na białe pieczywo np. chleb pszenny. Dane dotyczące spożycia chleba przez Polaków mówią o granicach sięgających nawet 100 kg rocznie.
  W Polsce chleb razowy robi się z mąki żytniej a co za tym idzie z zakwasu żytniego. Wyrób takiego chleba jest trochę czasochłonny, gdyż sam zaczyn trzeba robić od 3 do 5 dni ale na szczęście proces ten jest jednorazowy. W dzisiejszych czasach zaczęło pojawiać się przekonanie, że spożywanie chleba jest zbędne i powoduje tylko tycie. Z kolei przytoczony chleb razowy ze słonecznikiem jest dobrym źródłem błonnika. Nawet spożywanie 4 kromek na śniadanie daje nam 18 błonnika to z kolei jest połowa dziennego zapotrzebowania na niego. Chleb ten jest bardziej sycący a to za sprawą jego konsystencji i to, że musimy go dłużej żuć. I bez obaw o przytycie możemy zjeść do 4 kromek tego chleba. Okazuję się również, że wypiekany chleb w taki sposób, aby smakował jak prawdziwy chleb domowy może mieć właściwości antynowotworowe. A to za sprawą zakwasu na chleb. To w nim jest cała tajemnica. Ciekawostką jest fakt, iż chleb ma dużo kwasu foliowego, który jak zapewne każda przyszła mama wie, wspomaga rozwój płodu. Zawiera również cynk, który jest odpowiedzialny za poprawienie odporności oraz żelaza. Żelazo z kolei zwiększa wydolność organizmu i zapobiega anemii. Chleb razowy zawiera również fitoestrogeny i substancje odpowiadające za wiązania kancerogeny i regulacji glikemi. Badania europejskie pokazują, iż osoby spożywające razowe pieczywo zamiast białego głównie należą do starszych grup wiekowych, należą do wyższych klas społeczno-ekonomicznych, rzadziej palą oraz są bardziej aktywni fizycznie. Chleb żytni razowy zaleca się także osobom otyłym, cierpiącym na zaparacia, choroby krążenia oraz choroby serca. Urozmaicanie sobie diety w tym przypadku też jest wskazane. Spożywanie wyłącznie chleba razowego może zakłócać trawienie i przyswajanie z pokarmów składników odżywczych. Dzieje się tak ponieważ zawierają fityniany. Dlatego chleb razowy owszem jest zdrowy ale można by zacytować sparafrazowany cytat nie samym chlebem razowym człowiek żyje. Dla naszego zdrowia należy jeść różne pieczywo a nie sam razowy.
  Tak jak zostało tutaj przedstawione chleb razowy ze słonecznikiem ma wiele plusów ale w nadmiarze albo zbytniej ciągłości może być niekorzystny.

Komentarze