Okres, kiedy zbliżały się święta Bożego Narodzenia był czasem wielkich przygotowań. Przedświąteczne porządki, bajkowe oświetlenia, fantazyjne ozdoby, czegóż to nie robiliśmy w tym czasie dla wprowadzenia wyjątkowej atmosfery. Świąteczne dekoracje to jedno, ale nie mniej ważne, a może nawet ważniejsze było przygotowanie wspaniałych potraw i wyśmienitych wypieków.
To wszystko jest już za nami, jak to się potocznie mówi: święta, święta i po świętach. Pozostały tylko wspomnienia. No może jeszcze jakieś ostatnie kawałki świątecznych ciast.
Niejedna pani domu z dumą przyjmowała gości częstując ich wyśmienitym domowym makowcem królewskim, czy sernikiem z rodzynkami, a może też i stefanką miodową lub krówką. Na śląskiej wigilii w wielu domach z pewnością pojawiła się też regionalna makówka. Bożonarodzeniowe biesiady chyba w żadnym domu nie odbyły się bez pysznych ciast. Gospodynie poświęciły wiele czasu i włożyły wiele trudu w przygotowanie tradycyjnych wypieków. Królowały makowce, pierniki i serniki, ale zapewne ile domów, tyle też było rozmaitych przysmaków.
Dla tych, którzy nie mieli czasu, bądź cukierniczych zdolności na domowe pieczenie piekarnie i cukiernie oferowały wypieki, którym trudno było się oprzeć. Nowa Piekarnia z Łukowa oczywiście również zadbała o swoich klientów przygotowując wyśmienite świąteczne ciasta. Tradycyjny sernik na kruchym, aksamitny sernik z rodzynkami, wytworny makowiec królewski, delikatna stefanka miodowa, słodka krówka, smaczny biszkopt z wiśnią, regionalna makówka, czy prosty blog to tylko niektóre spośród proponowanych przez Nową Piekarnię słodkości.
W ostatnim czasie trudno było oprzeć się tym wszystkim pysznościom. Być może teraz, kiedy święta już minęły czujemy lekki przesyt i zastanawiamy się po cóż było tyle zachodu, po cóż tyle potraw i wypieków? Ale przecież tak zazwyczaj jest po każdych świętach, jak widać taka już nasza polska tradycja.
To wszystko jest już za nami, jak to się potocznie mówi: święta, święta i po świętach. Pozostały tylko wspomnienia. No może jeszcze jakieś ostatnie kawałki świątecznych ciast.
Niejedna pani domu z dumą przyjmowała gości częstując ich wyśmienitym domowym makowcem królewskim, czy sernikiem z rodzynkami, a może też i stefanką miodową lub krówką. Na śląskiej wigilii w wielu domach z pewnością pojawiła się też regionalna makówka. Bożonarodzeniowe biesiady chyba w żadnym domu nie odbyły się bez pysznych ciast. Gospodynie poświęciły wiele czasu i włożyły wiele trudu w przygotowanie tradycyjnych wypieków. Królowały makowce, pierniki i serniki, ale zapewne ile domów, tyle też było rozmaitych przysmaków.
Dla tych, którzy nie mieli czasu, bądź cukierniczych zdolności na domowe pieczenie piekarnie i cukiernie oferowały wypieki, którym trudno było się oprzeć. Nowa Piekarnia z Łukowa oczywiście również zadbała o swoich klientów przygotowując wyśmienite świąteczne ciasta. Tradycyjny sernik na kruchym, aksamitny sernik z rodzynkami, wytworny makowiec królewski, delikatna stefanka miodowa, słodka krówka, smaczny biszkopt z wiśnią, regionalna makówka, czy prosty blog to tylko niektóre spośród proponowanych przez Nową Piekarnię słodkości.
W ostatnim czasie trudno było oprzeć się tym wszystkim pysznościom. Być może teraz, kiedy święta już minęły czujemy lekki przesyt i zastanawiamy się po cóż było tyle zachodu, po cóż tyle potraw i wypieków? Ale przecież tak zazwyczaj jest po każdych świętach, jak widać taka już nasza polska tradycja.
Komentarze
Prześlij komentarz