No i nastał grudzień – czas, którego kulinarne apogeum
przypadnie na okres Bożego Narodzenia. Wówczas to, oprócz tradycyjnych
świątecznych potraw, na naszych stołach zagoszczą wyjątkowe dla nas i dla tego
okresu słodkości. Będą to, makowiec królewski lub makówka, stefanka miodowa lub
krówka, sernik z rodzynkami lub czekoladowy blok. Pojawić się może też biszkopt
z wiśnią, na którego przepis prezentuję poniżej.
Składniki na biszkopt:
4 jajka, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki
ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki oleju
rzepakowego
Składniki na masę:
1 budyń waniliowy w proszku, 0,5 l mleka, 200 g masła, 1 tabliczka
mlecznej czekolady, 0,5 l kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1
opakowanie żelatyny fix, 1 l wiśni bez pestek w kompocie, 1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie zmiksować z cukrem i żółtkami.
Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy
jajecznej na przemian z olejem, mieszając. Ciasto przelać do formy 24 x 24 cm.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Budyń ugotować na mleku według przepisu, wystudzić. Następnie utrzeć z
masłem i rozpuszczoną czekoladą. Żelatynę przygotowaną według przepisu
połączyć z bitą śmietaną. Wiśnie i 250 ml kompotu ugotować i wsypać galaretkę.
Odstawić do stężenia.
Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć je kremem czekoladowym. Na
wierzch wyłożyć bitą śmietanę i równo rozsmarować. Na koniec wylać galaretkę z
wiśniami. Odstawić do schłodzenia.
Biszkopt z
wiśnią i bitą śmietaną, przełożony kremem czekoladowym, to niewątpliwie ciekawa
propozycja na świąteczny deser. Biszkopt z wiśnią można przygotować na wiele
innych, ciekawych sposobów. Niektóre z nich są przedstawione na blogu Nowej
Piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz