Makowce, serniki, pierniki, wielu z nas już nie może doczekać się na te wspaniałe świąteczne wypieki. Święta tuż tuż, więc już najwyższy czas, by pomyśleć o tym, jakie ciasta upieczemy tego roku. Ciekawą propozycją jest sernik z rodzynkami przełożony pierniczkami w czekoladzie. To takie dwa w jednym sernik z rodzynkami połączony z piernikiem, ciasto idealne na świąteczny stół.
Składniki:
850 g sera półtłustego, 120 g masła, 5 jajek, 2 łyżki kaszy manny, 2/3 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, skórka starta z jednej cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 100 g rodzynek, szczypta soli, 300 g pierniczków w czekoladzie bez nadzienia.
Składniki na polewę:
60 g masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki kremówki, ½ łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru.
Wykonanie:
Ser dwukrotnie zemleć w maszynce. Rodzynki zalać gorącą wodą, a gdy zmiękną odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrami, po czym porcjami dodawać masło, zmielony ser. Składniki zmiksować na puszystą masę serową. Następnie dodać budyń w proszku, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Dołożyć skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową za pomocą łyżki. Dno tortownicy z otwieranymi bokami wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ciasno ułożyć połowę pierniczków, na to wlać połowę masy serowej. Następnie na to ułożyć drugą połowę ciastek. Na wierzch wyłożyć resztę masy i wyrównać łopatką. Sernik z rodzynkami na pierniczkach wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu sernika z rodzynkami należy do wystudzenia pozostawić go w uchylonym piekarniku, by nie opadł.
Wykonanie polewy:
Masło rozpuścić z cukrem i kakao następnie dołożyć kremówkę, wszystko razem zagotować. Polewę zdjąć z ognia i połączyć z żelatyną. Gdy lekko przestygnie, równomiernie rozprowadzić ją na wcześniej wyjętym z blachy serniku z rodzynkami.
Połączone w jednym wypieku delikatny smak sernika i intensywny aromat piernika znakomicie sprawdzą się na świątecznym stole zachwycając wszystkich gości.
Składniki:
850 g sera półtłustego, 120 g masła, 5 jajek, 2 łyżki kaszy manny, 2/3 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, skórka starta z jednej cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 100 g rodzynek, szczypta soli, 300 g pierniczków w czekoladzie bez nadzienia.
Składniki na polewę:
60 g masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki kremówki, ½ łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru.
Wykonanie:
Ser dwukrotnie zemleć w maszynce. Rodzynki zalać gorącą wodą, a gdy zmiękną odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrami, po czym porcjami dodawać masło, zmielony ser. Składniki zmiksować na puszystą masę serową. Następnie dodać budyń w proszku, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Dołożyć skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową za pomocą łyżki. Dno tortownicy z otwieranymi bokami wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ciasno ułożyć połowę pierniczków, na to wlać połowę masy serowej. Następnie na to ułożyć drugą połowę ciastek. Na wierzch wyłożyć resztę masy i wyrównać łopatką. Sernik z rodzynkami na pierniczkach wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu sernika z rodzynkami należy do wystudzenia pozostawić go w uchylonym piekarniku, by nie opadł.
Wykonanie polewy:
Masło rozpuścić z cukrem i kakao następnie dołożyć kremówkę, wszystko razem zagotować. Polewę zdjąć z ognia i połączyć z żelatyną. Gdy lekko przestygnie, równomiernie rozprowadzić ją na wcześniej wyjętym z blachy serniku z rodzynkami.
Połączone w jednym wypieku delikatny smak sernika i intensywny aromat piernika znakomicie sprawdzą się na świątecznym stole zachwycając wszystkich gości.
Komentarze
Prześlij komentarz