Ile przepisów
tyle rodzai sernika, jakie możemy upiec bądź kupić jest całe
mnóstwo. Możemy znaleźć przepisy na serniki tradycyjne bez
dodatków, mogą być z czekoladą a też mogą być z owocami jak
też podane na zimno, kto co lubi. Postaram się dziś przestawić
wam przepis na sernik na kruchym cieście, który kiedyś znalazłem,
a z którego w domu się korzysta. Ten przepis raczej jest dla
tortownicy ze średnicą większą niż 21cm.
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki;
- 100 g margaryny;
- pięć łyżek cukru;
- dwa żółtka;
- szczypta soli;
- łyżeczka cynamonu;
Masa serowa:
- 3/4 kg półtłustego twarogu;
- 15 dag cukru;
- trzy jajka;
- dwie łyżki budyniu w proszku;
- 1/4 kostki margaryny;
- cukier wanilinowy
Przejdźmy do wykonania naszego
sernika na kruchym cieście. Na początku zagniatamy ciasto z naszych
składników, które są powyżej. Potem schładzamy w lodówce.
Teraz na spód naszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
kruszymy ciasto tak, aby stworzyło warstwę kruszonki. Podpiekamy
ciasto przez około 20 minut w 200 stopniach Celsjuszach. Teraz
ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy po żółtku. Pamiętajmy,
aby dodawać partiami ser, budyń i to dokładnie ucieramy. Następnie
z naszych białek ubijamy pianę. Musimy też delikatnie wymieszać
ją z naszą masą serową. Teraz wykładamy masę na podpieczone
ciasto. Pieczemy przez około 1 godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Kiedy się upiecze pamiętajmy, aby nie wyjmować sernika z
piekarnika, tylko zostawmy go, żeby gwałtownie nam nie opadł.
W
taki oto sposób mamy upieczony własny sernik na kruchym cieście.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz