Sernik na kruchym cieście z pieczonymi jabłkami

Planując świąteczne wypieki, wielu z nas pomyśli o zakupieniu lub samodzielnym przygotowaniu sernika. Część z nas zdecyduje się na upieczenie klasycznego sernika z rodzynkami, inni zaś przygotują sernik na kruchym spodzie z różnymi ciekawymi dodatkami. Sernik na kruchym cieście z poniższego przepisu, idealnie wpasowuje się w bożonarodzeniowy kulinarny klimat. Pieczone jabłka, cynamon, nuta karmelu i migdały, wspaniale podkreślą smak świątecznego wypieku.

Składniki na ciasto:
200 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 70 g cukru, 1 cukier waniliowy, 100 g masła
Składniki na masę serową:
4 jabłka, 3 jaja, 50 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 200 g syropu karmelowego, 1 budyń waniliowy w proszku, 1 kg chudego twarogu, 250 ml śmietany, cukier puder, 3 łyżki migdałów w słupkach

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić na 60 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne. Owoce ułożyć w formie i piec około 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować do wymiarów tortownicy (placek o średnicy około 26 cm). Formę natłuścić, wyłożyć ciastem, brzegi wyciągnąć w górę. Pieczone jabłka przekroić w poprzek na pół i wyłożyć na ciasto. Temperaturę w piekarniku zredukować do 180 stopni.
Jaja, cukier, cukier waniliowy, cynamon i syrop karmelowy utrzeć na gładką masę. Dodać budyń, wcześniej zmielony twaróg i śmietanę. Wszystko wymieszać. Masę równomiernie wyłożyć na jabłka. Piec około 50 minut. Wystudzony sernik przełożyć na tortownicę, posypać migdałami i oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić plastrami pieczonych jabłek.

O sernikach napisano i powiedziano już wiele. Nic dziwnego, gdyż od lat są to nasze ulubione wypieki. Degustujemy się nimi przy wielu okazjach, jednak te świąteczne mają w sobie coś niepowtarzalnego. Dlatego i tym razem warto skusić się na kawałeczek pysznego sernika na kruchym cieście.

Komentarze