Receptura makowca królewskiego

Wypieki z makiem są ponad czasowe. Bez nich nie obejdziemy się zwłaszcza w czasie Bożego Narodzenia. Potrawy, czy ciasta z makiem to przecież nasza świąteczna tradycja, którą kultywujemy od wielu pokoleń. Regionalna śląska makówka, drożdżowy zawijaniec z makiem, czy wytworny makowiec królewski to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie makowca królewskiego według poniższej receptury nie zajmie nam wiele czasu, którego w przedświątecznym okresie zawsze nam brakuje.
Składniki na ciasto:
6 jajek, 250 g margaryny, 1 szklanka cukru, 400 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 łyżek mleka.
Składniki na masę makową:
300 g parzonego, kilkakrotnie mielonego maku, ¾ szklanki cukru, ½ kostki masła, 2 jajka, 3 łyżki powideł, kilka kropelek olejku migdałowego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 3 łyżki płatków migdałowych, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, duża garść rodzynek.
Składniki na lukier:
1 ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie makowca królewskiego:
Na początku należy przygotować masę makową. Masło roztopić z cukrem i przestudzić. Do tego dodać mielony mak, olejek, bakalie, powidła oraz jajka. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać na jednolitą masę makową.
Należy przygotować ciasto. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiewając przez sitko dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, po czym wlać mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Na to wlać połowę ciasta i wyrównać łopatką. Na ciasto łyżką nakładać w niedużych odstępach porcje masy makowej, następnie wszystko zalać drugą połową ciasta. Makowiec królewski wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut.
Na wierzch makowca królewskiego należy przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wody na gęsty lukier. Następnie równomiernie polać nim ciasto.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z makiem, tak nakazuje przecież tradycja, makowiec królewski będzie z pewnością godnym reprezentantem makowego wypieku.

Komentarze