Miód ze względu na swoje nieocenione właściwości prozdrowotne ma swoje zastosowanie w lecznictwie. Dzięki swoim walorom smakowym znajduje również szerokie zastosowanie w kulinariach, piekarnictwie i cukiernictwie. Stefanka miodowa, na którą przepis przedstawiam poniżej jest jednym z tych ciast, które bez dodatku miodu z pewnością nie smakowałyby tak wyśmienicie.
Składniki na ciasto:
200 g masła, 200 g miodu płynnego, 70 g cukru, 500 g mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki na krem:
500 ml mleka, 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, sok z 1 cytryny.
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka kremówki, 2 łyżki cukru pudru, kilka łyżek mleka.
Wykonanie ciasta:
Masło przełożyć do rondelka, dodać miód oraz cukier. Na wolnym ogniu roztopić składniki, po czym wsypać kakao i dokładnie wymieszać na jednolitą masę i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy wbić całe jajka, zamieszać, po czym wsypać przesianą mąkę. Na koniec dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w odrobinie mleka. Ciasto przełożyć na stolnicę, dokładnie połączyć, a następnie zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej rozwałkować płat, przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Wykonanie kremu:
Na wrzące mleko wsypać kaszę mannę i ugotować, a następnie odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła cały czas miksując małymi porcjami dodawać zimny ugotowany grysik. Do puszystej masy dodać sok z cytryny i ponownie utrzeć mikserem.
Wykonanie polewy:
Połamaną czekoladę razem z masłem, kremówką oraz cukrem pudrem roztopić w kąpieli wodnej. Na końcu wlać kilka łyżek mleka, by polewa nabrała odpowiedniej konsystencji.
Wykonanie stefanki miodowej:
Krem podzielić na dwie części i przełożyć nim placki. Polewę równomiernie rozprowadzić po wierzchu wypieku.
Złociste miodowe placki przełożone grysikowym kremem z czekoladowym wierzchem to połączenie, które gwarantuje pyszną stefankę miodową.
Składniki na ciasto:
200 g masła, 200 g miodu płynnego, 70 g cukru, 500 g mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki na krem:
500 ml mleka, 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, sok z 1 cytryny.
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka kremówki, 2 łyżki cukru pudru, kilka łyżek mleka.
Wykonanie ciasta:
Masło przełożyć do rondelka, dodać miód oraz cukier. Na wolnym ogniu roztopić składniki, po czym wsypać kakao i dokładnie wymieszać na jednolitą masę i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy wbić całe jajka, zamieszać, po czym wsypać przesianą mąkę. Na koniec dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w odrobinie mleka. Ciasto przełożyć na stolnicę, dokładnie połączyć, a następnie zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej rozwałkować płat, przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Wykonanie kremu:
Na wrzące mleko wsypać kaszę mannę i ugotować, a następnie odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła cały czas miksując małymi porcjami dodawać zimny ugotowany grysik. Do puszystej masy dodać sok z cytryny i ponownie utrzeć mikserem.
Wykonanie polewy:
Połamaną czekoladę razem z masłem, kremówką oraz cukrem pudrem roztopić w kąpieli wodnej. Na końcu wlać kilka łyżek mleka, by polewa nabrała odpowiedniej konsystencji.
Wykonanie stefanki miodowej:
Krem podzielić na dwie części i przełożyć nim placki. Polewę równomiernie rozprowadzić po wierzchu wypieku.
Złociste miodowe placki przełożone grysikowym kremem z czekoladowym wierzchem to połączenie, które gwarantuje pyszną stefankę miodową.
Komentarze
Prześlij komentarz