Tradycyjny sernik na kruchym, który w wielu domach króluje na świątecznym stole można urozmaicać na wiele sposobów. Różne dodatki do sernika na kruchym sprawiają, że ten wypiek staje się bardziej atrakcyjny i chyba nigdy się nie znudzi. Poniżej przepis na to ciasto wzbogacone o śliwki kalifornijskie i kokosową bezę.
Składniki na masę serową:
1,2 kg półtłustego twarogu, ½ szklanki oleju, 500 ml śmietany kremówki, 1 szklanka cukru, 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego, 2 jajka, 3 żółtka, olejek cytrynowy, 15 dag śliwek kalifornijskich.
Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 całe jajko, 10 dag masła, 1 łyżka smalcu,
Składniki na kokosową beze:
5 białek, 1 szklanka cukru, 5 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i smalec, po czym wysiekać nożem. Następnie dodać cukier puder i proszek do pieczenia i ponownie wysiekać. Dodać żółtka oraz całe jajko, po czym zagnieść i rozwałkować ciasto. Na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę przełożyć ciasto wyciągając je nieco na boki. Śliwki kalifornijskie pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na cieście.
Twaróg zmielić dwukrotnie. Do naczynia wsypać ser, dodać śmietanę oraz olej. Chwilę miksować, po czym dodać cukier, całe jajka, żółtka, budyń w proszku oraz kilka kropelek olejku cytrynowego. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem na jednolitą aksamitną masę serową.
Na blachę z ciastem i śliwkami przelać masę serową. Tak przygotowany sernik na kruchym włożyć na 45minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
W tym czasie przygotować kokosową bezę. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Po 45 minutach wyjąć ciasto i Na wierzch podpieczonego sernika na kruchym wyłożyć bezę, po czym ponownie włożyć do piekarnika na około 15 minut.
Nieco różniący się od tradycyjnego sernika na kruchym, bo z dodatkiem kalifornijskich śliwek i kokosową bezą na wierzchu to równie wyjątkowy, co tradycyjny, lecz znacznie atrakcyjniejszy wypiek na świąteczny stół.
Składniki na masę serową:
1,2 kg półtłustego twarogu, ½ szklanki oleju, 500 ml śmietany kremówki, 1 szklanka cukru, 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego, 2 jajka, 3 żółtka, olejek cytrynowy, 15 dag śliwek kalifornijskich.
Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 całe jajko, 10 dag masła, 1 łyżka smalcu,
Składniki na kokosową beze:
5 białek, 1 szklanka cukru, 5 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i smalec, po czym wysiekać nożem. Następnie dodać cukier puder i proszek do pieczenia i ponownie wysiekać. Dodać żółtka oraz całe jajko, po czym zagnieść i rozwałkować ciasto. Na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę przełożyć ciasto wyciągając je nieco na boki. Śliwki kalifornijskie pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na cieście.
Twaróg zmielić dwukrotnie. Do naczynia wsypać ser, dodać śmietanę oraz olej. Chwilę miksować, po czym dodać cukier, całe jajka, żółtka, budyń w proszku oraz kilka kropelek olejku cytrynowego. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem na jednolitą aksamitną masę serową.
Na blachę z ciastem i śliwkami przelać masę serową. Tak przygotowany sernik na kruchym włożyć na 45minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
W tym czasie przygotować kokosową bezę. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Po 45 minutach wyjąć ciasto i Na wierzch podpieczonego sernika na kruchym wyłożyć bezę, po czym ponownie włożyć do piekarnika na około 15 minut.
Nieco różniący się od tradycyjnego sernika na kruchym, bo z dodatkiem kalifornijskich śliwek i kokosową bezą na wierzchu to równie wyjątkowy, co tradycyjny, lecz znacznie atrakcyjniejszy wypiek na świąteczny stół.
Komentarze
Prześlij komentarz