Makowiec z morelami

Wypieki i potrawy z makiem są nieodłącznym elementem świątecznej kuchni. Makowiec królewski, makówka lub kutia ponownie zagoszczą na naszych wigilijnych stołach. Makowiec królewski w formie rolady, to najbardziej popularna forma przygotowania tego ciasta. Makowce możemy przygotować też na płaskim kruchym spodzie. Makowiec to również liczne dodatki takie jak miód, orzechy, rodzynki i morele. Te ostatnie są dodatkiem do makowca z poniższego przepisu.

Składniki:
30 g drożdży, 40 g cukru, 350 g mąki, 125 ml mleka, szczypta soli, 1 jajko, 50 g margaryny, 250 g gotowej masy makowej, dodatkowo 8 moreli świeżych lub z puszki, 100 g dżemu morelowego, cukier puder do posypania, tłuszcz i mąka do formy

Wykonanie:
Z rozdrobnionych drożdży, łyżeczki cukru, mąki oraz mleka wyrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia, po czym dodać resztę składników na ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na prostokątny płat, po czym równomiernie posmarować je gotową masą makową.
Morele umyć, obrać, rozkroić, usunąć pestki, lub osuszyć z syropu. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i wyłożyć na masę makową. Całość zwinąć w roladę. Roladę umieścić w formie szwem na dole. Wzdłuż makowca zrobić głębokie nacięcie. Makowiec piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Jeszcze ciepły makowiec posmarować dżemem. Ostudzić, a następnie wyjąć z formy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Według ludowych wierzeń mak miał zapewniać szczęście, urodzaj i płodność. Pewnie dla niektórych z nas są to tylko starodawne mity, ale i tak warto pokusić się o upieczenie lub zakupienie makowca, choćby tylko dla przyjemności naszego podniebienia.

Komentarze