Wypieki i potrawy z makiem są nieodłącznym elementem
świątecznej kuchni. Makowiec królewski, makówka lub kutia ponownie zagoszczą na
naszych wigilijnych stołach. Makowiec królewski w formie rolady, to najbardziej
popularna forma przygotowania tego ciasta. Makowce możemy przygotować też na
płaskim kruchym spodzie. Makowiec to również liczne dodatki takie jak miód,
orzechy, rodzynki i morele. Te ostatnie są dodatkiem do makowca z poniższego
przepisu.
Składniki:
30 g drożdży, 40 g cukru, 350 g mąki, 125 ml mleka, szczypta soli, 1
jajko, 50 g margaryny, 250 g gotowej masy makowej, dodatkowo 8 moreli
świeżych lub z puszki, 100 g dżemu morelowego, cukier puder do posypania,
tłuszcz i mąka do formy
Wykonanie:
Z rozdrobnionych drożdży, łyżeczki cukru, mąki oraz mleka wyrobić zaczyn.
Odstawić do wyrośnięcia, po czym dodać resztę składników na ciasto. Ciasto
dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto
rozwałkować na prostokątny płat, po czym równomiernie posmarować je gotową masą
makową.
Morele umyć, obrać, rozkroić, usunąć pestki, lub osuszyć z syropu.
Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i wyłożyć na masę makową. Całość
zwinąć w roladę. Roladę umieścić w formie szwem na dole. Wzdłuż makowca zrobić
głębokie nacięcie. Makowiec piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni
przez około 45 minut. Jeszcze ciepły makowiec posmarować dżemem. Ostudzić, a
następnie wyjąć z formy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Według ludowych
wierzeń mak miał zapewniać szczęście, urodzaj i płodność. Pewnie dla niektórych
z nas są to tylko starodawne mity, ale i tak warto pokusić się o upieczenie lub
zakupienie makowca, choćby tylko dla przyjemności naszego podniebienia.
Komentarze
Prześlij komentarz