Makowiec królewski w formie rolady, to
najpopularniejszy przedstawiciel ciast makowych. W okresie świątecznym
dorównać mu może jedynie pyszne ciasto o nazwie makówka. A wracając do samych
makowców, to jak większość z nas wie, możemy je przygotować także w wersji
na płaskim kruchym spodzie lub bez spodu. Poniżej prezentuję przepis na wersję
bez spodu i bez udziału mąki, za to z dodatkiem kaszy manny, z orzechami i
rodzynkami.
Składniki na 8 kawałków:
100 g maku, 3 łyżki kaszy manny, 1/3 kostki margaryny, 3 jaja, 1
kwaskowate jabłko, 100 g orzechów włoskich, 100 g rodzynek, 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę
utrzeć z żółtkami i zmiksować dodając mak, jabłko i kaszę. Białka ubić na
sztywną pianę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut, a
następnie odcedzić. Orzechy posiekać. Do zmiksowanej masy dodać rodzynki i
orzechy. Następnie dodać białka, delikatnie mieszając wszystkie składniki.
Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (najlepiej o
wymiarach 22 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu
makowiec można udekorować cukrem pudrem.
Święta to
znakomity czas dla miłośników ciast makowych. Wprawdzie makowcami możemy
zajadać się przez cały rok, to jednak w tym okresie smakują one jakby inaczej i
mają też w sobie dużo świątecznego uroku. Korzystajmy więc z tego czasu i
zakosztujmy tradycyjnego makowca królewskiego lub makowca z powyższego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz