Makowiec inaczej

Makowiec królewski w formie rolady, to najpopularniejszy przedstawiciel ciast makowych. W okresie świątecznym dorównać mu może jedynie pyszne ciasto o nazwie makówka. A wracając do samych makowców, to jak większość z nas wie, możemy je przygotować także w wersji na płaskim kruchym spodzie lub bez spodu. Poniżej prezentuję przepis na wersję bez spodu i bez udziału mąki, za to z dodatkiem kaszy manny, z orzechami i rodzynkami.

Składniki na 8 kawałków:
100 g maku, 3 łyżki kaszy manny, 1/3 kostki margaryny, 3 jaja, 1 kwaskowate jabłko, 100 g orzechów włoskich, 100 g rodzynek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzeć z żółtkami i zmiksować dodając mak, jabłko i kaszę. Białka ubić na sztywną pianę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut, a następnie odcedzić. Orzechy posiekać. Do zmiksowanej masy dodać rodzynki i orzechy. Następnie dodać białka, delikatnie mieszając wszystkie składniki.
Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (najlepiej o wymiarach 22 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu makowiec można udekorować cukrem pudrem.

Święta to znakomity czas dla miłośników ciast makowych. Wprawdzie makowcami możemy zajadać się przez cały rok, to jednak w tym okresie smakują one jakby inaczej i mają też w sobie dużo świątecznego uroku. Korzystajmy więc z tego czasu i zakosztujmy tradycyjnego makowca królewskiego lub makowca z powyższego przepisu.

Komentarze