Pisałam już na niniejszym blogu o krówce na kruchym cieście a także o krówce serowej przygotowywanej bez pieczenia, dzisiaj przyszła, więc kolej na krówkę biszkoptową.
Dosyć szybka w przygotowaniu, delikatna krówka na bazie lekkiego biszkoptu przełożonego aksamitną bitą śmietaną. Ponadto wierzch posmarowany masą krówkową i obficie posypany posiekanymi orzechami to pyszny deser, który polecam wszystkim.
Składniki na biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, ½ szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Składniki do przełożenia i dekoracji krówki:
500 g śmietany 30 %, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 1 puszka masy krówkowej, 250 g orzechów włoskich.
Przygotowanie krówki:
Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Pod koniec dodawać też po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko, a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas wszystko miksując na wolnych obrotach. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 40 minut. Przestudzone ciasto wyjąć z blachy i przeciąć na pół.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Schłodzoną śmietanę kremówkę mikserem na wysokich obrotach ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodając rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę z żelatyną równomiernie rozsmarować na spodnim blacie biszkoptu. Na to położyć drugi blat ciasta lekko go dociskając. Na wierzchu rozprowadzić masę krówkową. Aby łatwiej można było rozsmarować masę, dobrze jest wcześniej puszkę zanurzyć w gorącej wodzie. Wierzch krówki posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które dla podkreślenia smaku i aromatu można lekko podpiec na suchej patelni. Tak przygotowaną krówkę należy wstawić do lodówki, by masy dobrze wytężały.
Podana prosto z lodówki biszkoptowa krówka z lekką aksamitną bitą śmietaną to niezwykle delikatny deser dla każdego.
Dosyć szybka w przygotowaniu, delikatna krówka na bazie lekkiego biszkoptu przełożonego aksamitną bitą śmietaną. Ponadto wierzch posmarowany masą krówkową i obficie posypany posiekanymi orzechami to pyszny deser, który polecam wszystkim.
Składniki na biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, ½ szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Składniki do przełożenia i dekoracji krówki:
500 g śmietany 30 %, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 1 puszka masy krówkowej, 250 g orzechów włoskich.
Przygotowanie krówki:
Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Pod koniec dodawać też po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko, a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas wszystko miksując na wolnych obrotach. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 40 minut. Przestudzone ciasto wyjąć z blachy i przeciąć na pół.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Schłodzoną śmietanę kremówkę mikserem na wysokich obrotach ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodając rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę z żelatyną równomiernie rozsmarować na spodnim blacie biszkoptu. Na to położyć drugi blat ciasta lekko go dociskając. Na wierzchu rozprowadzić masę krówkową. Aby łatwiej można było rozsmarować masę, dobrze jest wcześniej puszkę zanurzyć w gorącej wodzie. Wierzch krówki posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które dla podkreślenia smaku i aromatu można lekko podpiec na suchej patelni. Tak przygotowaną krówkę należy wstawić do lodówki, by masy dobrze wytężały.
Podana prosto z lodówki biszkoptowa krówka z lekką aksamitną bitą śmietaną to niezwykle delikatny deser dla każdego.
Komentarze
Prześlij komentarz