Wigilia już za dwa dni, a wy jeszcze nie macie ciasta na święta? No cóż może jeszcze uda się kupić wyśmienite świąteczne wypieki w Nowej PiekarnI Z Łukowa. Jeżeli nie, to przecież zostało nieco czasu na zrobienie czegoś w domu. Z pewnością wszyscy zdążą jeszcze przygotować czekoladowy blok z suszonymi śliwkami, a jak go zrobić przedstawię poniżej.
Do przygotowania bloku będziemy potrzebować:
2 szklanki mleka w proszku, 1 szklanka mleka, ½ szklanka cukru zwykłego, 1 kostka masła, 2 małe paczki ciastek herbatników, 3 łyżki kokosu, 2 łyżki kakao, 2 szklanki suszonych śliwek bez pestek, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich, 2 płaty wafla tortowego.
Przyrządzenie bloku należy zacząć od przygotowania produktów, które następnie trzeba będzie połączyć na jednolitą masę. Należy w tym celu posiekać orzechy i pokroić śliwki (najlepsze są polskie suszone w wędzarni węgierki mają, bowiem niezwykle intensywny aromat). W garnuszku roztopić masło, a herbatniki drobno rozkruszyć wałkiem. Do większego naczynia wsypać drobno pokruszone ciastka, cukier, mleko w proszku, kakao, wiórki kokosa, rodzynki oraz posiekane orzechy i pokrojone śliwki. Wszystkie składniki wymieszać, po czym wlać zimne mleko i roztopione przestudzone masło. Starannie wszystko połączyć na dosyć gęstą jednolitą masę. Gdyby była zbyt rzadka można dodać nieco więcej herbatników, a zbyt gęsta odrobinę mleka.
Masę wyłożyć na płat wafla tortowego i przykryć drugim płatem wafla. Gotowy blok docisnąć czymś ciężkim, by masa nie odchodziła od wafli. Masę na blok można też przełożyć do niskiej, szerokiej foremki lub naczynia, a po kilku godzinach chłodzenia bloku, kiedy już stężeje wyjąć z foremki.
Być może zrobienie czekoladowego bloku ze śliwkami to nie to samo, co upieczenie wspaniałego świątecznego ciasta. Być może też nie wygląda i smakuje on tak wykwintnie, jak sernik z rodzynkami, czy makowiec królewski. Jest jednak znakomitym, przez wielu bardzo lubianym deserem.
Do przygotowania bloku będziemy potrzebować:
2 szklanki mleka w proszku, 1 szklanka mleka, ½ szklanka cukru zwykłego, 1 kostka masła, 2 małe paczki ciastek herbatników, 3 łyżki kokosu, 2 łyżki kakao, 2 szklanki suszonych śliwek bez pestek, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich, 2 płaty wafla tortowego.
Przyrządzenie bloku należy zacząć od przygotowania produktów, które następnie trzeba będzie połączyć na jednolitą masę. Należy w tym celu posiekać orzechy i pokroić śliwki (najlepsze są polskie suszone w wędzarni węgierki mają, bowiem niezwykle intensywny aromat). W garnuszku roztopić masło, a herbatniki drobno rozkruszyć wałkiem. Do większego naczynia wsypać drobno pokruszone ciastka, cukier, mleko w proszku, kakao, wiórki kokosa, rodzynki oraz posiekane orzechy i pokrojone śliwki. Wszystkie składniki wymieszać, po czym wlać zimne mleko i roztopione przestudzone masło. Starannie wszystko połączyć na dosyć gęstą jednolitą masę. Gdyby była zbyt rzadka można dodać nieco więcej herbatników, a zbyt gęsta odrobinę mleka.
Masę wyłożyć na płat wafla tortowego i przykryć drugim płatem wafla. Gotowy blok docisnąć czymś ciężkim, by masa nie odchodziła od wafli. Masę na blok można też przełożyć do niskiej, szerokiej foremki lub naczynia, a po kilku godzinach chłodzenia bloku, kiedy już stężeje wyjąć z foremki.
Być może zrobienie czekoladowego bloku ze śliwkami to nie to samo, co upieczenie wspaniałego świątecznego ciasta. Być może też nie wygląda i smakuje on tak wykwintnie, jak sernik z rodzynkami, czy makowiec królewski. Jest jednak znakomitym, przez wielu bardzo lubianym deserem.
Komentarze
Prześlij komentarz