W moim domu święta bez wypieku z makiem nie byłyby w pełni udane. Oczywiście często piecze się makowiec królewski, ostatnio też robi się makówkę, ale drożdżowy zawijany makowiec z lukrem to już nasza rodzinna tradycja. A oto przepis, według którego robię to ciasto na każde Boże Narodzenie.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, ¾ szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania formy.
Składniki na masę makową:
2 szklanki maku, ½ szklanki cukru, ¼ kostki margaryny, 2 białka, 3 łyżki miodu, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z ½ szklanki ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru. Odstawi ć w ciepłe miejsce do podrośnięcia zaczynu. Do misy przesiać mąkę, dodać cukier oraz cukier waniliowy, dodać żółtka i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka. Po wyrobieniu ciasta odstawić je na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać wcześniej roztopione i lekko przestudzone masło i ponownie wyrobić, aż będzie odchodziło od dłoni. Gładkie, lśniące ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak dokładnie wypłukać, odcedzić, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż odparuje z niego woda. Przestudzony mak kilkakrotnie zmielić. Do maku dodać roztopioną margarynę, cukier, miód oraz wszystkie bakalie. Składniki połączyć starannie wyrabiając jednolitą masę makową. Pod koniec do masy dodać pianę ubitą z dwóch białek.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować w prostokąt. Na ciasto wyłożyć masę makową rozsmarowując ją na całej powierzchni, po czym zwinąć w rulon zlepiając jego końce. Makowiec przełożyć do natłuszczonej formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 50 stopni i wstawić blachę z makowcem. Kiedy trochę podrośnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec około 50 minut. Drożdżowy zawijany makowiec wygląda i smakuje najlepiej polany lukrem, który łatwo można samemu przygotować. Jak zawsze, tak i w tegoroczne Boże Narodzenie w moim domu będziemy delektowali się makowymi słodkościami, makowcem królewskim, zawijanym, a być może jeszcze i makówką.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, ¾ szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania formy.
Składniki na masę makową:
2 szklanki maku, ½ szklanki cukru, ¼ kostki margaryny, 2 białka, 3 łyżki miodu, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z ½ szklanki ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru. Odstawi ć w ciepłe miejsce do podrośnięcia zaczynu. Do misy przesiać mąkę, dodać cukier oraz cukier waniliowy, dodać żółtka i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka. Po wyrobieniu ciasta odstawić je na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać wcześniej roztopione i lekko przestudzone masło i ponownie wyrobić, aż będzie odchodziło od dłoni. Gładkie, lśniące ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak dokładnie wypłukać, odcedzić, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż odparuje z niego woda. Przestudzony mak kilkakrotnie zmielić. Do maku dodać roztopioną margarynę, cukier, miód oraz wszystkie bakalie. Składniki połączyć starannie wyrabiając jednolitą masę makową. Pod koniec do masy dodać pianę ubitą z dwóch białek.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować w prostokąt. Na ciasto wyłożyć masę makową rozsmarowując ją na całej powierzchni, po czym zwinąć w rulon zlepiając jego końce. Makowiec przełożyć do natłuszczonej formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 50 stopni i wstawić blachę z makowcem. Kiedy trochę podrośnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec około 50 minut. Drożdżowy zawijany makowiec wygląda i smakuje najlepiej polany lukrem, który łatwo można samemu przygotować. Jak zawsze, tak i w tegoroczne Boże Narodzenie w moim domu będziemy delektowali się makowymi słodkościami, makowcem królewskim, zawijanym, a być może jeszcze i makówką.
Komentarze
Prześlij komentarz