Dziś będzie przepis na sernik z
rodzynkami. Sernik ten to lekkie i puszyste ciasto z rodzynkami. Na
wierzch tego sernika damy kratkę z kruchego ciasta oraz polejemy
lukrem. Jest to na prawdę jeden z lepszych przepisów dla
wielbicieli sernika z rodzynkami.
Składniki
- 2 żółtka;
- 20 dag masła;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- szczypta soli;
- 45 dag drobnoziarnistego cukru;
- 750 g sera białego (w wiaderkach
zmielonego);
- 4 jaja;
- 3 łyżki śmietany 18 procent
tłuszczu;
- opakowanie cukru wanilinowego;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- opakowanie gotowego lukru;
- garść rodzynek;
I przechodzimy do wykonania naszego
sernika z rodzynkami. Najlepiej zacząć od naszego kruchego ciastka.
Wbijamy żółtka do miski. Teraz będziemy łączyć z zimnym masłem
przesianą mąkę pszenną wraz ze szczyptą soli i cukrem. I z tak o
to przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z
niego kulę, owijamy ją folią spożywczą oraz wstawiamy do lodówki
na przynajmniej pół godziny. Potem musimy zmielić biały ser trzy
razy, ta kwestia dotyczy osób, które nie mają zmielonego twarogu.
Oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy je ze szczyptą
soli, tak żeby powstała sztywna piana. Do naszego zmielonego sera
dodajemy śmietanę. Ucieramy z resztą cukru, który nam pozostał,
wraz z cukrem wanilinowym i żółtkami. Zagniatamy to z mąką
ziemniaczaną. A pod koniec musimy wmieszać pianę z białek oraz
rodzynki. Zrobić to delikatnie, najlepiej trzepaczką. Kolejnym
krokiem jest, aby rozwałkować dwie trzecie ciasta kruchego i
wyłożyć nim blachę do pieczenia. Pamiętajmy, aby uformować
rant. Nakładamy na ciasto masę serową. Z ciasta, które nam
pozostanie, zrobić musimy wałeczki, z których układamy kratkę na
wierzchu sernika. Teraz rozgrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 180
stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę. Wystudzony sernik
polewamy lukrem.
I tym o to sposobem mamy przepyszny sernik z
rodzynkami. Ciasto, które przypadnie większości do gustu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz