Ciasto krówka to idealne połączenie
delikatnego ciasta w biszkopcie karmelowym z toffi. Jest to moje
jedno z kilku ulubionych ciast, które błogo rozpływa się w
ustach. Wiadomym jest, że jest to ciasto słodkie a zarazem dzięki
temu, że mamy w nim lekki krem, to nasze ciasto może kojarzyć się
z lekkim torcikiem aniżeli kalorycznym przekładańcem. Postanowiłem
się z wami podzielić przepisem, który sam znalazłem i stosuję do
zrobienia pysznego ciasta. Samo przygotowanie to około godziny i
polecam blaszkę 24 cm.
Składniki:
Biszkopt
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki wody;
- pięć jajek;
- około 220 gram mąki;
- jedna łyżeczka proszku do
pieczenia;
Krem oraz dodatki
- 450 gram 30% śmietanki kremówki;
- trzy łyżki cukru;
- dwie łyżeczki żelatyny + cztery
łyżki wrzątku;
- jedna łyżeczka cukru z wanilią;
- 150 gram masy kajmakowej;
- woda z sokiem cytrynowym żeby
nasączyć;
- migdały oraz orzechy, które posłużą
za posypkę;
Czas na
przygotowanie. Najpierw musimy podgrzać cukier na suchej patelni aż
się rozpuści. Pamiętajmy, aby mieszać. Jeżeli ma postać płynną
to dodajemy ciepłą wodę oraz podgrzewamy. Następnie na koniec
mieszamy. Potem ubijamy białka na sztywno i dodajemy karmel, który
musi być przestudzony. Czas na dalsze ubijanie oraz dodawanie
pozostałych składników biszkoptu. Musimy to delikatnie połączyć.
Taką całą masę musimy nałożyć do wspomnianej wcześniej formy,
tj. około 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy
to przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym
czasie przecinamy upieczony oraz przestudzony biszkopt na pół. W
kolejnym etapie ubijamy śmietankę z cukrem oraz dodajemy
przestudzoną, a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
Musimy to wymieszać. Teraz nasączmy biszkopt i nakładamy na niego
cienką warstwę kajmakowej masy. Na to dajemy nasz cały krem.
Końcowymi etapami jest położenie drugiego blatu i nasączenie go.
Dalej smarujemy kajmakiem, dekorujemy migdałami, orzechami oraz
wstawiamy do lodówki na parę godzin, żeby ciasto nam w pełni
zastygło.
Po tym czasie możemy się delektować przepysznym ciastem
krówką. Idealne jest do wizyt gości przy kawie. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz