Jutro wszystkie dzieci będą czekać na św. Mikołaja, a może też niespodziewanie przyjdzie do nas? Jest jeszcze czas żeby pomyśleć o odpowiednim przyjęciu tego wspaniałego gościa, który pojawia się przecież tylko raz w roku. Dobrym pomysłem jest zakup pysznego ciacha w Nowej Piekarni z Łukowa i poczęstowanie nim św. Mikołaja. On z kolei zaskoczony tak miłym przyjęciem z pewnością odwdzięczy się nam wspaniałymi prezentami. Można również nieco się pofatygować i samemu upiec proste, szybkie, ale bardzo smaczne domowe ciasto. Ja w tym roku poczęstuję św. Mikołaja domowym biszkoptem z wiśnią, no oczywiście, jeżeli mnie odwiedzi. No cóż, nawet, jeżeli nie przyjdzie, to zostanie przynajmniej na pocieszenie pyszne ciasto.
Składniki:
6 jajek, szczypta soli, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki maku, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, słoiczek wiśni w syropie, 1 szklanka cukru pudru.
Przygotowanie biszkoptu z wiśnią:
Wiśnie odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko, a następnie powoli wsypywać do masy jajecznej cały czas delikatnie mieszając łyżką. Pod koniec wsypać również suchy mak oraz osuszone wiśnie. Wszystko ponownie starannie wymieszać, po czym przelać do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Blachę z biszkoptem z wiśnią wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta delikatnie wyjąć je z blachy. Na biszkopt z wiśnią należy przygotować polewę czekoladową roztapiając tabliczkę gorzkiej czekolady z łyżką masła. Przestudzoną polewę rozsmarować po biszkopcie z wiśnią.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, jakim jest biszkopt z wiśnią to smaczny wypiek oczywiście nie tylko dla św. Mikołaja.
Składniki:
6 jajek, szczypta soli, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki maku, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, słoiczek wiśni w syropie, 1 szklanka cukru pudru.
Przygotowanie biszkoptu z wiśnią:
Wiśnie odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko, a następnie powoli wsypywać do masy jajecznej cały czas delikatnie mieszając łyżką. Pod koniec wsypać również suchy mak oraz osuszone wiśnie. Wszystko ponownie starannie wymieszać, po czym przelać do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Blachę z biszkoptem z wiśnią wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta delikatnie wyjąć je z blachy. Na biszkopt z wiśnią należy przygotować polewę czekoladową roztapiając tabliczkę gorzkiej czekolady z łyżką masła. Przestudzoną polewę rozsmarować po biszkopcie z wiśnią.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, jakim jest biszkopt z wiśnią to smaczny wypiek oczywiście nie tylko dla św. Mikołaja.
Komentarze
Prześlij komentarz