Zdarza się nam czasem kupić, bądź dostać od kogoś ptasie mleczko. Lekkie czekoladki, chyba przez większość z nas dobrze znane, Ale czy znacie ptasie rogaliki oferowane przez Nową Piekarnię z Łukowa? Zapewniam, że jeśli je poznacie od razu też polubicie. Ja niekiedy przygotowuję takie „moje ptasie rogaliki”, dlaczego je tak nazwałam sama nawet nie wiem. Wiem natomiast, że są wyśmienite, zwłaszcza świeżo upieczone.
Składniki:
50 dag mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 5 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 5 dag masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, ½ łyżeczki soli, płatki migdałowe do posypania rogalików.
Składniki na nadzienie:
10 dag łuskanych orzechów laskowych, 10 dag blanszowanych migdałów, 1 ¼ szklanki cukru pudru, 2 białka.
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozetrzeć ze 100 ml ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, po czym starannie wymieszać. Tak zrobiony rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Do misy przesiać resztę mąki, dodać pozostałe ciepłe mleko, cukier zwykły oraz cukier waniliowy, sól, 1 jajko i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Dodać przestudzone roztopione masło, po czym wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni i misy i nabierze gładkości i elastyczności. Przykryć je i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie można przyrządzić nadzienie ptasich rogalików. Orzechy zemleć i wymieszać z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając połączyć zmielone orzechy z cukrem z ubitą pianą otrzymując pyszne orzechowe nadzienie.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Następnie rozwałkować je na 2 cienkie jednakowej wielkości koła. Każde koło ciasta pokroić na cztery, a następnie osiem trójkątnych części. Na powstałe w ten sposób trójkąty ciasta nałożyć po porcji orzechowego nadzienia. Zrolować od podstawy do wierzchołka formując śliczny kształt ptasiego rogalika. Ciastka ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, a następnie pozostawić jeszcze do podrośnięcia w cieple na około 30 minut. Przed pieczeniem każdego ptasiego rogalika należy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapach świeżego takiego „mojego ptasiego rogalika” zwabi każdego domownika do kuchni, a jego wspaniały wygląd i wyśmienity smak zapewne zatrzyma też na dłużej.
Składniki:
50 dag mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 5 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 5 dag masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, ½ łyżeczki soli, płatki migdałowe do posypania rogalików.
Składniki na nadzienie:
10 dag łuskanych orzechów laskowych, 10 dag blanszowanych migdałów, 1 ¼ szklanki cukru pudru, 2 białka.
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozetrzeć ze 100 ml ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, po czym starannie wymieszać. Tak zrobiony rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Do misy przesiać resztę mąki, dodać pozostałe ciepłe mleko, cukier zwykły oraz cukier waniliowy, sól, 1 jajko i rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Dodać przestudzone roztopione masło, po czym wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni i misy i nabierze gładkości i elastyczności. Przykryć je i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie można przyrządzić nadzienie ptasich rogalików. Orzechy zemleć i wymieszać z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając połączyć zmielone orzechy z cukrem z ubitą pianą otrzymując pyszne orzechowe nadzienie.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Następnie rozwałkować je na 2 cienkie jednakowej wielkości koła. Każde koło ciasta pokroić na cztery, a następnie osiem trójkątnych części. Na powstałe w ten sposób trójkąty ciasta nałożyć po porcji orzechowego nadzienia. Zrolować od podstawy do wierzchołka formując śliczny kształt ptasiego rogalika. Ciastka ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, a następnie pozostawić jeszcze do podrośnięcia w cieple na około 30 minut. Przed pieczeniem każdego ptasiego rogalika należy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapach świeżego takiego „mojego ptasiego rogalika” zwabi każdego domownika do kuchni, a jego wspaniały wygląd i wyśmienity smak zapewne zatrzyma też na dłużej.
Komentarze
Prześlij komentarz