Ostatnio było trochę o pyzach z soczewicą. Dziś dla
odmiany proponuję pyzy ziemniaczane wzbogacone farszem z kaszy gryczanej. Pyzy,
jak powszechnie widomo, to niezwykle treściwe i wszechstronne danie. Możemy
je podawać na kilka sposobów, dobierając farsz z mięsa, soczewicy, kaszy lub
przygotować je bez nadzienia. Pyzy z soczewicą dostarczają organizmowi kilku
cennych składników, ale i kasza gryczana posiada ich równie dużo. Dlatego warto
pokusić się o przygotowanie takiego dania.
Składniki na ciasto:
1 kg ziemniaków surowych, 500 g ziemniaków ugotowanych, 1 jajko, 1 łyżka
mąki, sól
Składniki na farsz:
100 g kaszy gryczanej ugotowanej, 2 łyżki oleju, 1 cebula, pieprz, sól
Wykonanie:
Surowe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Po 20 minutach odcisnąć
z soku i oddzielić z niego skrobia. Ugotowane ziemniaki potłuc i dodać do
startych. Dodać uzyskane wcześniej skrobia, łyżkę mąki, jajko, sól i pieprz.
Składniki wymieszać na jednolite ciasto.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Lekko przestudzoną dodać do ugotowanej
kaszy i dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej odrywać niewielkie kawałki. Rozpłaszczyć w dłoni na
placki, nakładać na środek farsz i uformować pyzy.
W garnku zagotować osoloną wodę. Pyzy wrzucać partiami na wrzątek i
gotować kilka (5 – 10) minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Dania z mąki i
ziemniaków są istotnym elementem naszego codziennego obiadowego menu. Kopytka,
pierogi, pyzy z soczewicą lub z kaszą, knedle i kluski śląskie, będą
towarzyszyły jeszcze wielu pokoleniom Polaków.
Komentarze
Prześlij komentarz