Dziś ciąg dalszy przygody z pączkami
mały w pudrze. W tym przepisie chciałbym wam zaproponować przepis
z serem znaleziony kiedyś w sieci. Poniżej zamieszczam wam
składniki oraz przepis.
Składniki:
- 50 dag tłustego twarogu;
- 4 jaja;
- 2 szklanki mąki;
- 5 łyżek cukru;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- 3 łyżki gęstej śmietany;
- łyżka spirytusu (może być ocet);
- płaska łyżeczka proszku do
pieczenia;
- płaska łyżeczka sody;
- szczypta soli;
- olej (potrzebny będzie do głębokiego
smażenia);
- cukier puder (jako posypka);
Przejdźmy do przygotowania naszych
serowych pączków małych w pudrze. Na początku przesiewamy mąkę
z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Potem mielimy przez
maszynkę twaróg. Następnie miksujemy z cukrami, dodajemy stopniowo
żółtka oddzielone od białek. Teraz przekładamy do mąki naszą
masę twarogową. Dodajemy śmietanę oraz spirytus. I to wszystko
mieszamy drewnianą łyżką. Końcowym etapem jest delikatne
połączenie ich z ubitą na sztywno pianą z białek. Pamiętajmy,
żeby ciasto było klejące. Taką wskazówką dla początkujących
może być wskazówka dotycząca ciasta i faktu, że jest klejące i
trzeba moczyć ręce przed każdym formowaniem kulek. A kolejną
poradą jest rada, im mniejsze kuleczki zrobimy, tym większa
pewność, że pączki wyjdą dopieczone w środku. I przechodzimy do
meritum, czyli smażenia pączków, aż się zarumienią. Dla
przypomnienia trzeba w głębokim garnku rozgrzać olej. Naszymi
wilgotnymi rękoma formujemy małe, kształtne kulki i wrzucamy na
gorący olej. Smażymy na rumiano z obu stron i osączyć na
papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Po usmażeniu oprószyć
cukrem pudrem nasze serowe pączki małe w pudrze. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz