Serowy pączek mały w pudrze.

  Dziś ciąg dalszy przygody z pączkami mały w pudrze. W tym przepisie chciałbym wam zaproponować przepis z serem znaleziony kiedyś w sieci. Poniżej zamieszczam wam składniki oraz przepis.
Składniki:
- 50 dag tłustego twarogu;
- 4 jaja;
- 2 szklanki mąki;
- 5 łyżek cukru;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- 3 łyżki gęstej śmietany;
- łyżka spirytusu (może być ocet);
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- płaska łyżeczka sody;
- szczypta soli;
- olej (potrzebny będzie do głębokiego smażenia);
- cukier puder (jako posypka);
  Przejdźmy do przygotowania naszych serowych pączków małych w pudrze. Na początku przesiewamy mąkę z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Potem mielimy przez maszynkę twaróg. Następnie miksujemy z cukrami, dodajemy stopniowo żółtka oddzielone od białek. Teraz przekładamy do mąki naszą masę twarogową. Dodajemy śmietanę oraz spirytus. I to wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Końcowym etapem jest delikatne połączenie ich z ubitą na sztywno pianą z białek. Pamiętajmy, żeby ciasto było klejące. Taką wskazówką dla początkujących może być wskazówka dotycząca ciasta i faktu, że jest klejące i trzeba moczyć ręce przed każdym formowaniem kulek. A kolejną poradą jest rada, im mniejsze kuleczki zrobimy, tym większa pewność, że pączki wyjdą dopieczone w środku. I przechodzimy do meritum, czyli smażenia pączków, aż się zarumienią. Dla przypomnienia trzeba w głębokim garnku rozgrzać olej. Naszymi wilgotnymi rękoma formujemy małe, kształtne kulki i wrzucamy na gorący olej. Smażymy na rumiano z obu stron i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem nasze serowe pączki małe w pudrze. Smacznego!


Komentarze