Rogaliki z kremem czekoladowym

Obok ciast i ciasteczek, tortów i słodkich bułeczek, pączków i innych smakołyków istnieje świat rogalików. Zarówno duże, jak i te małe, kuszą nas swoimi wdziękami, zachęcając do ich spróbowania. Słodkie rogaliki można przygotować na wiele różnych sposobów, zarówno z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Dobór nadzienia jest czystą przyjemnością, gdyż możemy wybierać pomiędzy różnymi dżemami, powidłami, a smakowitymi kremami. Rogaliki przyjmują też różne, niekiedy fantazyjne nazwy. Może to być przykładowo ptasi rogalik, czyli słodka przekąska z Nowej Piekarni z Łukowa. Wspomniany ptasi rogalik wykonany jest z ciasta drożdżowego, skrywającego w sobie pyszny krem czekoladowy. Jeżeli nie mamy możliwości zakupienia tej oryginalnej słodkości, to możemy wykorzystać poniższy przepis i stworzyć domowe ptasie rogaliki.

Składniki:
50 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, szczypta soli, 4 żółtka, 200 g śmietany 18%, 100 g masła, 1/2 szklanki kremu czekoladowego, 1 żółtko do posmarowania

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki. Następnie dodać szczyptę soli, rozmącone żółtka, śmietanę i przestudzone rozpuszczone masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto i odstawić je na kilka minut, aby odpoczęło.
Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować, aby powstało koło o grubości około 3 mm. Pokroić je na 12 trójkątów. Rozsmarować krem na całej powierzchni trójkątów i zwijać, zaczynając od ich podstawy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej rogaliki, a następnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut do zrumienienia.

Ptasi rogalik z kremem czekoladowym, to idealna przekąska na drugie śniadanie. Jest też pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Dlatego warto pokusić się o zakupienie takiego rogalika w piekarni bądź samodzielne upieczenie go we własnym domu.

Komentarze