Obok ciast i ciasteczek, tortów i słodkich bułeczek,
pączków i innych smakołyków istnieje świat rogalików. Zarówno duże, jak i te małe,
kuszą nas swoimi wdziękami, zachęcając do ich spróbowania. Słodkie rogaliki
można przygotować na wiele różnych sposobów, zarówno z ciasta drożdżowego,
kruchego lub francuskiego. Dobór nadzienia jest czystą przyjemnością, gdyż
możemy wybierać pomiędzy różnymi dżemami, powidłami, a smakowitymi kremami.
Rogaliki przyjmują też różne, niekiedy fantazyjne nazwy. Może to być przykładowo
ptasi rogalik, czyli słodka przekąska z Nowej Piekarni z Łukowa. Wspomniany ptasi
rogalik wykonany jest z ciasta drożdżowego, skrywającego w sobie pyszny krem
czekoladowy. Jeżeli nie mamy możliwości zakupienia tej oryginalnej słodkości,
to możemy wykorzystać poniższy przepis i stworzyć domowe ptasie rogaliki.
Składniki:
50 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, szczypta
soli, 4 żółtka, 200 g śmietany 18%, 100 g masła, 1/2 szklanki kremu czekoladowego,
1 żółtko do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki. Następnie dodać
szczyptę soli, rozmącone żółtka, śmietanę i przestudzone rozpuszczone masło.
Szybko zagnieść jednolite ciasto i odstawić je na kilka minut, aby odpoczęło.
Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować, aby powstało koło o
grubości około 3 mm. Pokroić je na 12 trójkątów. Rozsmarować krem na całej
powierzchni trójkątów i zwijać, zaczynając od ich podstawy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej rogaliki, a
następnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez
15 minut do zrumienienia.
Ptasi rogalik z kremem
czekoladowym, to idealna przekąska na drugie śniadanie. Jest też pysznym dodatkiem
do popołudniowej kawy lub herbaty. Dlatego warto pokusić się o zakupienie takiego
rogalika w piekarni bądź samodzielne upieczenie go we własnym domu.
Komentarze
Prześlij komentarz