Mówi się, że „duży może więcej”, ale z drugiej strony „małe jest piękne”. Jaki zatem wybrać pączek duży, mały a może w wersji mini? Zapewne każdy z nas ma nie tylko swój ulubiony rodzaj nadzienia pączka, ale też i jego wielkość. Dzisiaj reprezentantem tych smakołyków jest pączek mały w pudrze z nadzieniem z różanej konfitury.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 4 dag drożdży, 4 żółtka, 1 jajko, 4 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru zwykłego, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól, smalec lub olej do smażenia, cukier puder do posypania pączków oraz 15 dag konfitury różanej.
Przygotowanie:
Mleko podgrzać i przelać do miski. Dodać cukier zwykły, 1 łyżkę mąki oraz pokruszone świeże drożdże. Składniki starannie wymieszać i Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn zacznie zwiększać swoją objętość, należy do niego przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka, 1 całe jajko, cukier puder, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość wyrabiać ręką do uzyskania pulchnego, sprężystego ciasta. Następnie należy dodać roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od dłoni i miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jest już gotowe do robienia pączków. Można wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozciągnąć je i wykrawać okrągłą małą foremką koło. Nakładać na nie małą porcję różanej konfitury i formować kulisty kształt naszego przyszłego pączka małego w pudrze. Można też odrywać odrobinę ciasta, spłaszczyć je na placuszek, nałożyć odrobinę nadzienia i ulepić kulisty kształt naszego przyszłego pączka małego w pudrze. Uformowane pączki Układać na posypanej mąką stolnicy, po czym pozostawić na około 20 minut do podrośnięcia.
W głębokim naczyniu mocno rozgrzać tłuszcz, na który delikatnie wrzucać po kilka pączków i smażyć na niezbyt silnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmować i układać na papierowym ręczniku do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki obficie obsypać cukrem pudrem.
Może nie tak sycący, jak duży, ale równie smaczny i zgodnie z twierdzeniem „małe jest piękne”, śliczny pączek mały w pudrze to wspaniały przysmak dla każdego.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 4 dag drożdży, 4 żółtka, 1 jajko, 4 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru zwykłego, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól, smalec lub olej do smażenia, cukier puder do posypania pączków oraz 15 dag konfitury różanej.
Przygotowanie:
Mleko podgrzać i przelać do miski. Dodać cukier zwykły, 1 łyżkę mąki oraz pokruszone świeże drożdże. Składniki starannie wymieszać i Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn zacznie zwiększać swoją objętość, należy do niego przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka, 1 całe jajko, cukier puder, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość wyrabiać ręką do uzyskania pulchnego, sprężystego ciasta. Następnie należy dodać roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od dłoni i miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jest już gotowe do robienia pączków. Można wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozciągnąć je i wykrawać okrągłą małą foremką koło. Nakładać na nie małą porcję różanej konfitury i formować kulisty kształt naszego przyszłego pączka małego w pudrze. Można też odrywać odrobinę ciasta, spłaszczyć je na placuszek, nałożyć odrobinę nadzienia i ulepić kulisty kształt naszego przyszłego pączka małego w pudrze. Uformowane pączki Układać na posypanej mąką stolnicy, po czym pozostawić na około 20 minut do podrośnięcia.
W głębokim naczyniu mocno rozgrzać tłuszcz, na który delikatnie wrzucać po kilka pączków i smażyć na niezbyt silnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmować i układać na papierowym ręczniku do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki obficie obsypać cukrem pudrem.
Może nie tak sycący, jak duży, ale równie smaczny i zgodnie z twierdzeniem „małe jest piękne”, śliczny pączek mały w pudrze to wspaniały przysmak dla każdego.
Komentarze
Prześlij komentarz