Nowa Piekarnia oferuje smaczne pyzy ziemniaczane z mięsem, lub też doskonałe szczególnie dla zwolenników bezmięsnych dań pyzy z soczewicą. Znakomitym, zatem pomysłem na szybki, ale i smaczny obiad jest po prostu ich zakup. Przygotowanie w domu pyzów z soczewicą, mięsem, czy jakimkolwiek innym nadzieniem też nie jest żadnym kulinarnym wyczynem. Można, więc bez większego problemu samemu je zrobić. Proponuję skorzystanie z mojego przepisu na pyzy z soczewicą urozmaicone poprzez dodanie do nadzienia pieczarek.
Składniki:
1 kg ziemniaków, 25 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko sól.
Składniki na nadzienie:
30 dag zielonej soczewicy, 20 dag świeżych pieczarek, 1 cebula, masło, sól, pieprz.
Przygotowanie nadzienia:
Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą dodać łyżeczkę soli i gotować przez około 30 minut, po czym odcedzić. Pieczarki umyć, obrać i oczyścić, a następnie pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki usmażyć na maśle doprawiając je solą i pieprzem. Cebulkę zeszklić na maśle. Soczewicę przetrzeć przez praskę lub mocno rozgnieść, dodać do niej smażone pieczarki oraz cebulkę, starannie wymieszać, ewentualnie doprawić według uznania solą i pieprzem.
Przygotowanie pyzów:
Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę, starte natomiast odcisnąć. W naczyniu połączyć ziemniaki ugotowane i surowe, dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą ziemniaczaną masę. Z ciasta odrywać jednakowe porcje, spłaszczać je na małe placuszki. Na każdy placuszek ciasta nakładać porcję nadzienia, zlepiać w kulkę i odkładać na lekko oprószoną stolnicę lub deseczkę. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek delikatnie wrzucać pyzy z soczewicą i pieczarkami i gotować na wolnym ogniu około 5 – 10 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Do pyzów z soczewicą z dodatkiem pieczarek można przygotować delikatny sos pieczarkowy lub po prostu polać je zeszkloną na maśle cebulką, zrumienionym masłem, czy podsmażonym boczkiem. Jednak to, z czym je podamy to już kwestia naszych, no i oczywiście jeszcze naszych domowników kulinarnych upodobań.
Składniki:
1 kg ziemniaków, 25 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko sól.
Składniki na nadzienie:
30 dag zielonej soczewicy, 20 dag świeżych pieczarek, 1 cebula, masło, sól, pieprz.
Przygotowanie nadzienia:
Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą dodać łyżeczkę soli i gotować przez około 30 minut, po czym odcedzić. Pieczarki umyć, obrać i oczyścić, a następnie pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki usmażyć na maśle doprawiając je solą i pieprzem. Cebulkę zeszklić na maśle. Soczewicę przetrzeć przez praskę lub mocno rozgnieść, dodać do niej smażone pieczarki oraz cebulkę, starannie wymieszać, ewentualnie doprawić według uznania solą i pieprzem.
Przygotowanie pyzów:
Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę, starte natomiast odcisnąć. W naczyniu połączyć ziemniaki ugotowane i surowe, dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą ziemniaczaną masę. Z ciasta odrywać jednakowe porcje, spłaszczać je na małe placuszki. Na każdy placuszek ciasta nakładać porcję nadzienia, zlepiać w kulkę i odkładać na lekko oprószoną stolnicę lub deseczkę. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek delikatnie wrzucać pyzy z soczewicą i pieczarkami i gotować na wolnym ogniu około 5 – 10 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Do pyzów z soczewicą z dodatkiem pieczarek można przygotować delikatny sos pieczarkowy lub po prostu polać je zeszkloną na maśle cebulką, zrumienionym masłem, czy podsmażonym boczkiem. Jednak to, z czym je podamy to już kwestia naszych, no i oczywiście jeszcze naszych domowników kulinarnych upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz