Spotykam się, iż ludzie mylą pyzy
i knedle, twierdząc, że jest to jedno i to samo. Faktem jest jednak
to, że pyzy i knedle nie są tym samym daniem. Spór o to czy jest
to samo cały czas trwa. W przepisie na pyzy z soczewicą oraz
marchewką trzeba jedną czwartą kilograma surowych ziemniaków
zetrzeć na tarce, a następnie dodać do ugotowanej reszty. Pomimo,
że nadzienie to soczewica, marchewka oraz pietruszka i wygląda bez
jakichkolwiek szaleństw, to nic bardziej mylnego, bo nasycić się
można. Dlatego chciałem was zaprosić do zrobienia dania, jakim są
pyzy z soczewicą i marchewką.
Składniki:
- 50 dag ziemniaków;
- pięć łyżek mąki pszennej;
- jedno jajko;
- 0.75 szklanki soczewicy zielonej;
- dwie szklanki wody;
- trzy marchewki;
- jedna pietruszka;
- dwie średnie cebule;
- dwie łyżki oleju;
- przyprawy do smaku takie jak: sól,
pieprz, papryka słodka i ostra;
Przejdźmy do
przygotowania naszych pyz z soczewicą i marchewką. Pierwszym
krokiem jest opłukanie soczewicy i dodanie do gotującej się,
osolonej wody. Pamiętajmy, aby gotować na małym ogniu przez około
pół godziny. Następnie musimy obrać marchewkę, pietruszkę oraz
jedną cebulę i dodajemy do soczewicy w połowie gotowania. Po tym
czasie studzimy i mielimy lub miksujemy to. Naszą drugą cebulę
trzeba pokroić w drobną kostkę, zrumieńmy ją na oleju i dodajmy
do soczewicy. Następnie to przyprawiamy solą, pieprzem, papryką
słodką oraz ostrą i to wszystko musimy wymieszać. Teraz myjemy
obrane w międzyczasie ziemniaki, odkładamy trzy czwarte kilograma a
resztę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. I dokładnie
je rozgniatamy i studzimy. Ziemniaki, które odłożyli ścieramy na
drobnej tarce, odciskamy przez ściereczkę i dodajemy surowe
ziemniaki do ugotowanych. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i
partiami dodajemy mąkę oraz wyrabiamy ciasto. Teraz formujemy kilka
wałów z ciasta o średnicy około 3 cm. Kroimy na 3-4 centymetrowe
kawałki i z każdego formujemy w dłoni kulkę. Kolejnym krokiem
jest spłaszczenie ich nakładanie na środek porcji farszu. Zlepiamy
dokładnie brzegi ciasta i dalej formujemy kulkę. Pyzy gotujemy w
osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Na koniec odcedzamy i
przelewamy zimną wodą. Możemy podawać je np. posypane z dowolnymi
kiełkami. Mamy teraz smaczne i zdrowe pyzy z soczewicą oraz
marchewką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz