Pyzy z soczewicą i suszonymi pomidorami

Smaczne i treściwe danie, które można przygotowywać na kilka wariantów. Tak w skrócie można opisać pyzy z soczewicą. Pyzy możemy wykonać z połączenia ugotowanych i surowych ziemniaków. Można też, jak w poniższym przepisie, przygotować je tylko z ziemniaków ugotowanych. Pyzy z soczewicą to również kilka wariantów przyrządzania tego zdrowego nadzienia. Dziś prezentuję nadzienie z czerwonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów, które podkreślają smak tego kulistego dania.

Składniki:
1,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju, 1 szklanka czerwonej soczewicy,3 ząbki czosnku, 2 cebule, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki majeranku, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, dokładnie potłuc. Następnie przełożyć do miski, uklepać i podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć i w tak utworzoną ćwiartkę wsypać mąkę, aby zrównała się z pozostałymi częściami. Składniki dokładnie wymieszać, dodając odłożoną część ziemniaków.
Soczewicę wypłukać, zalać wodą, gotować przez około 15 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pokrojoną w kostkę jedną cebulę i drobniutko pokrojone pomidory. Dodać soczewicę, oregano, majeranek, pietruszkę i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta ziemniaczanego odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać w dłoni, nakładać farsz i uformować kulki.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać pyzy i gotować na wolnym ogniu 2 – 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Drugą cebule zeszklić na oliwie i polać nią pyzy.

Pyzy z soczewicą to idealny pomysł na obiad, zwłaszcza dla osób preferujących bezmięsne potrawy. Soczewica jest dodatkowo źródłem kwasu foliowego, potasu i kilku innych cennych składników. Warto zatem od czasu do czasu przygotować pyzy z soczewicą niezależnie od jej odmiany.

Komentarze