Smaczne i treściwe danie, które można przygotowywać na
kilka wariantów. Tak w skrócie można opisać pyzy z soczewicą. Pyzy możemy wykonać
z połączenia ugotowanych i surowych ziemniaków. Można też, jak w poniższym przepisie,
przygotować je tylko z ziemniaków ugotowanych. Pyzy z soczewicą to również
kilka wariantów przyrządzania tego zdrowego nadzienia. Dziś prezentuję
nadzienie z czerwonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów, które
podkreślają smak tego kulistego dania.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, 3/4 słoika suszonych pomidorów w
oleju, 1 szklanka czerwonej soczewicy,3 ząbki czosnku, 2 cebule, pół łyżeczki oregano,
pół łyżeczki majeranku, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól,
pieprz, 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, dokładnie potłuc. Następnie
przełożyć do miski, uklepać i podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć i w
tak utworzoną ćwiartkę wsypać mąkę, aby zrównała się z pozostałymi częściami.
Składniki dokładnie wymieszać, dodając odłożoną część ziemniaków.
Soczewicę wypłukać, zalać wodą, gotować przez około 15 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pokrojoną w kostkę jedną cebulę i drobniutko
pokrojone pomidory. Dodać soczewicę, oregano, majeranek, pietruszkę i
opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć na wolnym ogniu,
doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta ziemniaczanego odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać w dłoni,
nakładać farsz i uformować kulki.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać pyzy i gotować na wolnym
ogniu 2 – 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Drugą cebule zeszklić na oliwie i polać nią pyzy.
Pyzy z soczewicą
to idealny pomysł na obiad, zwłaszcza dla osób preferujących bezmięsne potrawy.
Soczewica jest dodatkowo źródłem kwasu foliowego, potasu i kilku innych cennych
składników. Warto zatem od czasu do czasu przygotować pyzy z soczewicą
niezależnie od jej odmiany.
Komentarze
Prześlij komentarz