Nie każdy lubi soczewice ale ciągły
kierunek w stronę zdrowej żywności zachęca mnie do zrobienia pyz
z soczewicą i grzybami. Sam nie byłem zwolennikiem soczewicy ale to
połączenie jest idealne. Dlatego zamieszczam dzisiaj ten przepis na
pyzy z soczewicą i grzybami. Poniżej zamieszczam składniki oraz
wykonanie, które jest podzielone na wykonanie ciasta oraz nadzienia
jakim jest soczewica z grzybami. Zapraszam.
Składniki:
- dwa ziemniaki, surowe;
- dwa ziemniaki ugotowane;
- pięć czubatych łyżek
ziemniaczanej mąki;
- płaska łyżka soli;
- pieprz;
Nadzienie:
– jeden kilogram grzybów (obojętnie
jakich);
– jedna szklanka zielonej soczewicy
(może też być brązowa);
– jedna czubata łyżka majeranku;
– jeden pęczek natki pietruszki;
– sól;
- pieprz;
Przygotowanie zaczniemy od zrobienia
ciasta.
Na początku ziemniaki, które są
ugotowane i przestudzone przeciskamy je przez praskę do jakiejś
miski. A ziemniaki, które są surowe to ścieramy na tarce na
oczkach jak do placków albo też możemy je zmiksować melakserem.
Następnie etapami wlewamy masę na grubszą gazę albo na lnianą
ściereczkę i musimy to wycisnąć maksymalnie, do momentu kiedy
płyn będzie wlewać się do miski. Pamiętajmy, że nasza masa musi
być raczej sucha a nie mokra. Masę taką dorzucamy do gotowanych
ziemniaków. Kolejno z naszej miski musimy odlać płyn i zebrać
skrobię, którą trzeba dodać do ziemniaków. Do tego dokładamy
mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz. Takie ciasto należy wyrobić
ręką. Dobrze jak będzie ono elastyczne. Nie może się kleić do
rąk. Jeżeli tak będzie to trzeba dodać, tradycyjnie w takich
przypadkach, jeszcze mąki ziemniaczanej.
A teraz czas na nadzienie. Najpierw
musimy pokroić grzyby na małą kostkę oraz je dusić do momentu,
kiedy zmiękną. Chodzi tutaj o to, żeby nie miały w sobie za dużo
płynu. Jeżeli chodzi o pieczarki to wystarczy, że dobrze je
usmażymy. Teraz musimy ugotować soczewicę do miękkości i ją
ostudzić. Potem mielimy soczewicę i dodajemy do grzybów. Do tego
dodajemy majeranek, sól, dużo pieprzu oraz natkę, która powinna
być posiekana. Teraz musimy wziąć duży kawałek ciasta i robimy
go płaskiego, może być zrobiony na płasko na dłoni i kładziemy
na niego nadzienie. Wystarczy na tym etapie, że zlepimy je jak
pierogi, a następnie w obu dłoniach uformujemy spore wrzeciona.
Następnie w sporym garnku musimy zagotować wodę z solą. Nasze
pyzy wrzucajmy do wody etapami, żeby nie wszystkie na raz i gotujemy
je przez około pół godziny. Co jakiś czas przekręcajmy je
kilkukrotnie. Kiedy je wyjmiemy to podajemy nasze pyzy z soczewicą z
podduszoną cebulką lub następnego dnia odsmażone w plastrach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz