Pyzy z soczewicą i grzybami.

  Nie każdy lubi soczewice ale ciągły kierunek w stronę zdrowej żywności zachęca mnie do zrobienia pyz z soczewicą i grzybami. Sam nie byłem zwolennikiem soczewicy ale to połączenie jest idealne. Dlatego zamieszczam dzisiaj ten przepis na pyzy z soczewicą i grzybami. Poniżej zamieszczam składniki oraz wykonanie, które jest podzielone na wykonanie ciasta oraz nadzienia jakim jest soczewica z grzybami. Zapraszam.
Składniki:
- dwa ziemniaki, surowe;
- dwa ziemniaki ugotowane;
- pięć czubatych łyżek ziemniaczanej mąki;
- płaska łyżka soli;
- pieprz;
Nadzienie:
– jeden kilogram grzybów (obojętnie jakich);
– jedna szklanka zielonej soczewicy (może też być brązowa);
– jedna czubata łyżka majeranku;
– jeden pęczek natki pietruszki;
– sól;
- pieprz;
  Przygotowanie zaczniemy od zrobienia ciasta.
Na początku ziemniaki, które są ugotowane i przestudzone przeciskamy je przez praskę do jakiejś miski. A ziemniaki, które są surowe to ścieramy na tarce na oczkach jak do placków albo też możemy je zmiksować melakserem. Następnie etapami wlewamy masę na grubszą gazę albo na lnianą ściereczkę i musimy to wycisnąć maksymalnie, do momentu kiedy płyn będzie wlewać się do miski. Pamiętajmy, że nasza masa musi być raczej sucha a nie mokra. Masę taką dorzucamy do gotowanych ziemniaków. Kolejno z naszej miski musimy odlać płyn i zebrać skrobię, którą trzeba dodać do ziemniaków. Do tego dokładamy mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz. Takie ciasto należy wyrobić ręką. Dobrze jak będzie ono elastyczne. Nie może się kleić do rąk. Jeżeli tak będzie to trzeba dodać, tradycyjnie w takich przypadkach, jeszcze mąki ziemniaczanej.
  A teraz czas na nadzienie. Najpierw musimy pokroić grzyby na małą kostkę oraz je dusić do momentu, kiedy zmiękną. Chodzi tutaj o to, żeby nie miały w sobie za dużo płynu. Jeżeli chodzi o pieczarki to wystarczy, że dobrze je usmażymy. Teraz musimy ugotować soczewicę do miękkości i ją ostudzić. Potem mielimy soczewicę i dodajemy do grzybów. Do tego dodajemy majeranek, sól, dużo pieprzu oraz natkę, która powinna być posiekana. Teraz musimy wziąć duży kawałek ciasta i robimy go płaskiego, może być zrobiony na płasko na dłoni i kładziemy na niego nadzienie. Wystarczy na tym etapie, że zlepimy je jak pierogi, a następnie w obu dłoniach uformujemy spore wrzeciona. Następnie w sporym garnku musimy zagotować wodę z solą. Nasze pyzy wrzucajmy do wody etapami, żeby nie wszystkie na raz i gotujemy je przez około pół godziny. Co jakiś czas przekręcajmy je kilkukrotnie. Kiedy je wyjmiemy to podajemy nasze pyzy z soczewicą z podduszoną cebulką lub następnego dnia odsmażone w plastrach. Smacznego!


Komentarze