Przepis na współczesny chleb słowian

Z pewnością moi praprzodkowie nie nazwaliby go prawdziwym chlebem słowian. Z pewnością też znacząco różni się on od chleba jadanego setki lat temu przez moich słowiańskich przodków. Pewnie nawet w pełni nie zasługuje na miano chleba słowian. No cóż, wszystko przecież się zmienia i nic nie jest już takie, jak było dawniej, więc współczesny chleb też już nigdy nie będzie tym samym dawnym chlebem.
Jest to jednak bardzo dobry chleb, jak na współczesne czasy oczywiście. Upieczony z naturalnych produktów, z dodatkiem ziaren, naprawdę godny polecenia wszystkim smakoszom domowego pieczywa.
Składniki:
40 dag mąki pszennej razowej, 20 dag mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki miękkiego masła, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 4 łyżki ziaren słonecznika.
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Przygotowany w ten sposób rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do podrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać masło oraz podrośnięty rozczyn i zagnieść. Na koniec dodać jeszcze jajka i starannie wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Wyrobione ciasto chlebowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać ziarna słonecznika, ponownie krótko zarobić i uformować okrągły chleb. Bochenek chleba słowian należy również na wierzchu ponacinać na krzyż, po czym przełożyć na wyłożoną papierem blachę i pozostawić w cieple do ponownego podrośnięcia na 30 minut. Tak przygotowany chleb piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Świeży bochen naszego współczesnego chleba słowian o złoto – rumianej, chrupiącej skórce, wabiący wspaniałym zapachem, choć nie może równać się z chlebem naszych przodków z pewnością w pełni nas zadowoli.

Komentarze