Przepis na chleb sojowy z kminkiem i kolendrą

Soja to niewielkie ziarenka rosnące w strąkach zaliczane do tej samej rodziny, co bób. Soja uważana jest za zdrową alternatywę produktów pochodzenia zwierzęcego. Zawarte w niej białko może zastępować białko zwierzęce, dlatego jest tak lubiana szczególnie przez wegetarian i wegan. Z soi oprócz wielu produktów kulinarnych wytwarza się mąkę, z której wyrabia się makaron, czy piecze chleb sojowy. Ziarenka soi można również dodać do pieczywa, tak jak w poniższym przepisie na chleb sojowy z kminkiem i kolendrą.
Składniki:
170 gram ziaren soi, 42 gramy świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, 350 gram pełnoziarnistej mąki pszennej, 150 gram mąki pełnoziarnistej żytniej, 2 łyżeczki drobno zmielonego kminku, 1 łyżka suszonej kolendry, 2 łyżki oleju słonecznikowego, tłuszcz do posmarowania blachy, żółtko.
Przygotowanie:
Ziarna soi namoczyć na kilka godzin w wodzie, a następnie podgotować w lekko osolonej wodzie (około 45 minut), odcedzić i wystudzić. Drożdże rozpuścić w 350 ml ciepłej wody, dodać sól i połączyć z przesianą mąką pszenną oraz kminkiem i kolendrą. Całość wyrobić ręcznie lub mikserem (5-10 minut). Dodać 1 łyżkę oleju słonecznikowego, mąkę żytnią. Ciasto ponownie zagnieść, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Pod koniec zagniatania dodać podgotowane ziarna soi. Z ciasta uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto raz jeszcze krótko zagnieść, wyłożyć na posmarowaną olejem blachę, dość mocno spłaszczyć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Owalną, wilgotną foremkę o średnicy 7,5 cm wgnieść w środek ciasta. Brzegi chleba sojowego naciąć kilka razy ostrym nożem. Żółtko roztrzepać z łyżeczką wody i łyżką oleju, i rozsmarować po wierzchu bochenka. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą (Parująca woda korzystnie działa na pieczenie chleba). Blachę z chlebem sojowym wstawić na środkową półkę i piec około 40 minut, po czym wyjąć i przestudzić.
Warto pokusić się o upieczenie powyższego chleba sojowego z kminkiem i kolendrą, poczuć ten wyjątkowy zapach aromatycznych przypraw i skosztować oryginalnego smaku tego chleba.

Komentarze