Chleb sojowy zyskał w ostatnich latach dużą
popularność. Soja wzmacnia jego walory odżywcze, nadając mu jednocześnie
ciekawego smaku. Przepis na chleb sojowy można odnaleźć na niniejszym blogu.
Poniżej zaś prezentuję ciekawy przepis na bułki sojowe, które idealnie sprawdzą
się na nasze śniadania lub kolacje.
Składniki na 6 bułek:
2 szklanki mąki pszennej, 1 ugotowany średniej wielkości ziemniak, 1/2
szklanki ugotowanej soi, 3/4 szklanki mleka, 7 g suchych drożdży, 1 jajko,
4 łyżki roztopionego masła, 1 łyżka cukru, szczypta soli
Wykonanie:
Do letniego mleka dodać suche drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Składniki
wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę. Ziemniaka
dokładnie potłuc. Do kubka wbić jajko i roztrzepać je z odrobiną mąki. Do
przesianej mąki wlać rozmącone jajko, zostawiając 2 łyżki do posmarowania
bułek. Następnie dodać rozczyn, puree z ziemniaka, roztopione masło i szczyptę
soli. Składniki zagnieść i dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Gdy będzie
gotowe przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 60 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, dodać do niego soję i chwilę wyrabiać
wgniatając ją w ciasto. Z ciasta uformować wałek, podzielić go na 6 części
i z każdej z nich formować okrągłą bułkę. Blachę natłuścić, oprószyć mąką i
ułożyć na niej bułki. Przykryć ścierką lub papierowym ręcznikiem i odstawić na
15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Bułki przed
włożeniem do pieca nasmarować pozostałym jajkiem. Piec około 25 minut.
Soja posiada
kilka ważnych właściwości zdrowotnych. Zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża
stężenie cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi objawy menopauzy.
Jednak, jak to z pożywieniem często bywa, soja spożywana w nadmiarze może
również zaszkodzić. Dlatego spożywanie jej w małych ilościach takich jak w
chlebie sojowym lub bułce jest najbardziej korzystne.
Komentarze
Prześlij komentarz