Pączki wersja mini ciąg dalszy.
Przedstawiam wam dziś małą przekąskę, jaką są pączki z
pomarańczą oraz z serem białym. Taki pomarańczowy pączek mały w
pudrze na jeden kęs. Jest on na bazie twarogu oraz aromatycznej
skórki pomarańczowej. Przepis prosty a efekt pyszny i nieduży. Z
tego przepisu wyjdzie około trzydziestu małych pączków.
Zapraszam.
Składniki:
- 25 dag pszennej mąki;
- 15 dag twarogu;
- jedno większe jajko;
- około dwóch łyżek cukru kryształ;
- dwie łyżki kandyzowanej skórki z
pomarańczy;
- jedna płaska łyżeczka sody
oczyszczonej;
- olej do smażenia;
- cukier puder do posypania;
Przejdźmy do przygotowania naszych
pomarańczowych pączków małych w pudrze i z serem. Pierwszym
krokiem jest zmiksowanie twarogu w blenderze albo zmielenie go w
maszynce. Potem wsypanie cukru, jajka oraz ponownego zamieszania.
Teraz bardzo drobno kroimy skórkę z pomarańczy. Też można
przecisnąć przez praskę do czosnku. Dodajemy do tego ser.
Następnie mieszamy mąkę z sodą
oczyszczoną. Dodajemy je porcjami do naszego sera i zagniatamy gęste
ciasto. Formujemy z ciasta kuleczki o wielkości orzecha włoskiego,
mogą być też mniejsze. Następnym krokiem jest wlanie do garnka do
połowy olej, który podgrzewamy. Na gorący wrzucamy pączki oraz
smażymy z obu stron. Kiedy już będą usmażone to układamy je na
ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na sam
koniec, kiedy one nam ostygną posypujemy cukrem pudrem.
W taki
sposób mamy pomarańczowe pączki małe w pudrze z serem białym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz