Zapraszam dzisiaj was do przepisu na
pączki małe w pudrze z serkiem homogenizowanym. Owe pączki nie
muszą być wyrabiane, potem nie potrzebują wyrastać a na koniec
czekać. Zapewniam was, że można zrobić takie pączki. Inaczej
nazywane są te pączki jako angielskie, nazywane także oberwańcami.
Pewnie nie skłamałoby się jakby postawiono tezę, że pamiętają
one czasy naszych babć. Czas na całe przygotowanie oraz ujęcie z
pieczeniem całej porcji to około trzydzieści minut. Smak pączków
małych z pudrem jest mocno podobny do serowych oponek. A pączki te
są delikatne, waniliowe oraz przepyszne. I zapraszam was tradycyjnie
poniżej składniki oraz przygotowanie.
Składniki:
- 30 dag homogenizowanego serka o smaku
waniliowym;
- 1 1/2 szklanki mąki;
- 3 jaja;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- olej do smażenia;
- cukier puder (jako posypka);
Muszę tutaj na początku napomnieć,
że powstają one poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący olej, a
co za tym idzie mają nieregularne kształty. Nic na to nie możemy
poradzić, no chyba że tylko je zjeść. A naszym pierwszym krokiem
będzie rozgrzanie oleju w nie za dużym garnku albo może być
głęboka patelnia. Tak na oko tego oleju musi być go na 4-5cm.
Trzeba pamiętać, żeby nie był za zimny, ponieważ pączki nie
chłoną tłuszczu. Teraz roztrzepujemy jajka, można mikserem razem
z cukrem wanilinowym. Potem dorzucamy serek i miksujemy jeszcze raz.
Etapami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Nasza masa musi
być gęsta. Ciasto nakładamy nie za dużą łyżeczką i przy
pomocy drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Na tym etapie
trzeba obsmażyć z dwóch stron. Jeżeli będzie miejsce w garnku
lub patelni to pączki będą się same przekręcać, aż będą mieć
złoto-brązowy kolor. Na koniec wyciągamy łyżką cedzakową na
papierowy ręcznik do odsączenia.
Tym o to sposobem mamy pączki
małe w pudrze z serkiem homogenizowanym, a które najlepiej smakują
posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz