Małe pączki z marmoladą

Pączki jak wiadomo stanowią pokaźną grupę słodkości. Oprócz pączków o tradycyjnym nadzieniu i wielkości, możemy spotkać też pączki małe oraz filigranowe mini pączki. Dziś bohaterem tego tekstu będzie pączek mały w pudrze z marmoladą i z cytrynową nutą. Mniejsze pączki mają swój urok, dlatego warto pokusić się o przygotowanie takiej przekąski.

Składniki:
500 g mąki, 70 g drożdży, 100 g cukru, 100 g masła, 2 żółtka, 2 jaja, 250 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, pół kieliszka wódki, skórka z cytryny, 180 g marmolady lub powideł śliwkowych, olej do smażenia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i jedną łyżkę letniego mleka. Przykryć, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże, wlać wódkę, resztę letniego mleka i skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Pod koniec wlać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki o średnicy do 5 – 6 cm, nakładać marmoladę i formować pączki. Gotowe pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W głębokim garnku powoli rozgrzać olej do takiej temperatury, w której wrzucony do niego mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wrzucać po kilka pączków(powinny swobodnie pływać). Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po wyjęciu pączki osączyć z oleju na papierowym ręczniku. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i posypać nim pączki.

Pączek mały w pudrze to idealna słodycz na każdą okazję. Mięciutkie ciasto pachnące cytryną, otulone w śnieżnobiałym waniliowym pudrze, powinno zadowolić smakoszy domowych pączków.

Komentarze