Pączki jak wiadomo stanowią pokaźną grupę słodkości. Oprócz
pączków o tradycyjnym nadzieniu i wielkości, możemy spotkać też pączki małe
oraz filigranowe mini pączki. Dziś bohaterem tego tekstu będzie pączek mały w
pudrze z marmoladą i z cytrynową nutą. Mniejsze pączki mają swój urok, dlatego
warto pokusić się o przygotowanie takiej przekąski.
Składniki:
500 g mąki, 70 g drożdży, 100 g cukru, 100 g masła, 2 żółtka, 2 jaja, 250
ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, pół kieliszka wódki, skórka z cytryny,
180 g marmolady lub powideł śliwkowych, olej do smażenia, cukier puder i cukier
waniliowy do posypania
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i jedną łyżkę letniego
mleka. Przykryć, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę.
Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,
następnie dodać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże, wlać wódkę, resztę letniego
mleka i skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Pod koniec wlać
roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki o średnicy do
5 – 6 cm, nakładać marmoladę i formować pączki. Gotowe pączki przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W głębokim garnku powoli rozgrzać olej do takiej temperatury, w której
wrzucony do niego mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wrzucać po kilka
pączków(powinny swobodnie pływać). Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po wyjęciu pączki osączyć z oleju na papierowym ręczniku. Cukier puder
wymieszać z cukrem waniliowym i posypać nim pączki.
Pączek mały w pudrze to idealna słodycz na każdą
okazję. Mięciutkie ciasto pachnące cytryną, otulone w śnieżnobiałym waniliowym pudrze,
powinno zadowolić smakoszy domowych pączków.
Komentarze
Prześlij komentarz