Dla jednych są to zwykłe kruche
rogaliki, dla innych te same rogaliki są nazywane ptasimi
rogalikami. Może dlatego, że są kształtu zakrzywionego dziobu
ptaka. W to się nie zagłębiałem. Ale wiem jedno, że chciałbym
wam zaserwować dzisiaj pyszne rogaliki ptasie do kawy, jako małe co
nie co. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt jest w postaci
przepysznych rogalików ptasich z marmoladą różaną. Tradycyjnie
składniki i przygotowanie zamieszczam na dole. Przepis jest na około
czterdziestu sztuk.
Składniki:
- 2,25 szklanki pszennej mąki;
- 0.5 szklanki cukru pudru;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- 20 dag zimnego masła;
- dwa żółtka;
- jedna duża łyżka gęstej śmietany
18%;
- szczypta soli;
- białko (do posmarowania rogalików);
- marmolada różana (może być inna);
No i pora przygotować ptasie rogaliki
z marmoladą różaną. Przesiewamy do miski mąkę i cukier puder.
Dodajemy waniliowy cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło,
śmietanę, sól i żółtka. Teraz energicznie zagniatamy ciasto.
Tak ugniecione nasze ciasto wkładamy w lodówce na dobrą godzinę.
Następnym krokiem jest wałkowanie ciasta na grubość 3 mm i
wycinanie z niego dużego koła. Jak nam wyjdzie większe koło, to
wiadomo że wyjdą nam większe rogaliki. Takie Koło dzielimy nożem
na osiem części, trójkątów jak w pizzy. Na każdy z takich
trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i potem zawijamy
pamiętając, żeby zaczynać od szerszego końca do środka. Nasze
ptasie rogaliki odkładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem
do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem. No i wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza przez
około kwadrans, do momentu kiedy się zezłoci. Na koniec posypujemy
cukrem pudrem, polewamy lukrem lub jemy bez tego.
Życzę smacznych
ptasich rogalików z marmoladą różaną.
Komentarze
Prześlij komentarz