Kruche ptasie rogaliki z marmoladą różaną.

  Dla jednych są to zwykłe kruche rogaliki, dla innych te same rogaliki są nazywane ptasimi rogalikami. Może dlatego, że są kształtu zakrzywionego dziobu ptaka. W to się nie zagłębiałem. Ale wiem jedno, że chciałbym wam zaserwować dzisiaj pyszne rogaliki ptasie do kawy, jako małe co nie co. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt jest w postaci przepysznych rogalików ptasich z marmoladą różaną. Tradycyjnie składniki i przygotowanie zamieszczam na dole. Przepis jest na około czterdziestu sztuk.
Składniki:
- 2,25 szklanki pszennej mąki;
- 0.5 szklanki cukru pudru;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- 20 dag zimnego masła;
- dwa żółtka;
- jedna duża łyżka gęstej śmietany 18%;
- szczypta soli;
- białko (do posmarowania rogalików);
- marmolada różana (może być inna);
  No i pora przygotować ptasie rogaliki z marmoladą różaną. Przesiewamy do miski mąkę i cukier puder. Dodajemy waniliowy cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, śmietanę, sól i żółtka. Teraz energicznie zagniatamy ciasto. Tak ugniecione nasze ciasto wkładamy w lodówce na dobrą godzinę. Następnym krokiem jest wałkowanie ciasta na grubość 3 mm i wycinanie z niego dużego koła. Jak nam wyjdzie większe koło, to wiadomo że wyjdą nam większe rogaliki. Takie Koło dzielimy nożem na osiem części, trójkątów jak w pizzy. Na każdy z takich trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i potem zawijamy pamiętając, żeby zaczynać od szerszego końca do środka. Nasze ptasie rogaliki odkładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem. No i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około kwadrans, do momentu kiedy się zezłoci. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub jemy bez tego.
  Życzę smacznych ptasich rogalików z marmoladą różaną.


Komentarze