Eksperymentów z kopytkami ciąg
dalszy. Dzisiaj chciałbym wam zaproponować kopytka z cebulą. W
dzisiejszych czasach znalezienie różnych przepisów nie jest czymś
trudnym. Dlatego wybrałem z dodatkiem cebulowym, gdyż lubię
cebulę. Tradycyjnie zamieszczam poniżej składniki oraz przepis.
Składniki:
- dwa kg ziemniaków;
- 40 dag pszennej mąki;
- dwa jaja;
- sześć łyżek masła;
- jedna cebula;
- mąka do oprószenia blatu;
Przejdźmy do przygotowania naszych
kopytek z cebulą. Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy je w
wrzątku z solą. Następnie je odcedzamy i przeciskamy przez praskę
do ziemniaków. Możemy też je zagniatać w formie puree. Kiedy
ziemniaki przestygną musimy je wymieszać z mąką i jajkami na
jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest oprószenie blatu mąką i
dzielenie naszego ciasta na kilka części. Teraz wszystkie z części
formujemy w wałek o średnicy mniej więcej półtora centymetra i
kroimy każdy z wałków na mniejsze kawałki po około dwóch
centymetrów długości. Końcowymi etapami jest zagotowanie wody z
solą i wrzucenie do niej etapami surowych kopytek. Pamiętajmy, że
kiedy wypłyną na powierzchnię to gotujemy je jeszcze przez dwie
minuty. Teraz jeszcze musimy obrać cebulę i siekamy ją na drobno.
Rozpuszczamy masło na patelni i wrzucamy na nią cebulę do momentu
zarumienienia. I tym sposobem mamy gotowe kopytka po wyłowieniu ich
za pomocą łyżki cedzakowej.
Podajemy je polane masłem i cebulką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz