Kopytka po włosku

Czy wiecie, że polskie kopytka znane są również we Włoszech? Oczywiście występują tam one pod zupełnie inną nazwą i w nieco innej postaci. We Włoszech kopytka znane są, jako „niochi di pattate”, są znacznie mniejsze, niż nasze tradycyjne polskie, podaje się je z różnymi sosami. Najczęściej pomidorowym, mięsnym, grzybowym, czy pomidorowo – mięsnym, jak w poniższym przepisie. Do włoskich „niochi di patate” konieczny jest jednak parmezan, bez którego to danie nie może się obejść.
Muszę przyznać, że kopytka w wersji po włosku smakują rewelacyjnie. Przepyszny sos, no i oczywiście niezastąpiony parmezan zmieniają tę prostą polską potrawę we wspaniałe włoskie danie.
Składniki:
2kg ziemniaków, 2 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól.
Składniki na sos:
70 dag mięsa mielonego, 1 słoiczek przecieru pomidorowego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia oraz ser parmezan do posypania.
Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ubić tłuczkiem (można też ugotować je wcześniej, po czym przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać obie mąki, jajka, doprawić do smaku solą. Wyrobić jednolite ciasto, następnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej uformować cienki podłużny wałek. Wałek kroić na malutkie skośne kopytka szerokości około 1 cm. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli, po czym wrzucać je na wrzątek. Po wypłynięciu kopytek gotować je na wolnym ogniu około 2 minut i wyjmować łyżką cedzakową.
Przygotowanie sosu:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodać zmielone mięso i smażyć kilkanaście minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, wszystko razem chwilę jeszcze wysmażyć.
Polskie kopytka tyle, że nieco mniejsze, podane z pysznym pomidorowo – mięsnym sosem, no i oczywiście parmezanem to wspaniałe włoskie danie, które możemy sami w prosty sposób przygotować i nieco zaskoczyć wszystkich domowników.

Komentarze