W tym miesiącu kopytka dość często gościły na
niniejszym blogu. Pojawił się między innymi przepis na kopytka marchewkowe.
Dziś dla odmiany proponuję inne warzywo, a konkretnie pietruszkę. Zalety natki
pietruszki są wszystkim doskonale znane, dlatego nie zwlekając dłużej zapraszam
do wykonania poniższego dania.
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki
ziemniaczanej, 1 jajko, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie potłuc. Jedną łyżkę mąki odebrać do późniejszego podsypania.
Do ziemniaków dodać jajko, pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
Następnie dodać natkę pietruszki, sól pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagnieść
miękkie, ale niezbyt klejące ciasto. W razie potrzeby można dosypać odrobinę
mąki. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Uformować wałeczki i kroić
ukośnie na kopytka.
W dużym garnku zagotować lekko posoloną wodę. Wrzucić kopytka i
delikatnie zamieszać żeby się nie przykleiły. Gotować około 1 minutę od momentu
wypłynięcia na wierzch. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerz.
Na patelni zarumienić bułkę tartą. Dodać masło i podgrzewać do
roztopienia, cały czas mieszając. Polać kopytka.
Kopytka można
też okrasić podsmażoną na maśle cebulką. Kolejną możliwością jest przygotowanie
okrasy z wytopionym wędzonym boczkiem. Niezależnie od rodzaju okrasy, tak
przygotowane kopytka będą idealnym daniem na tradycyjny obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz