Kopytka pietruszkowe

W tym miesiącu kopytka dość często gościły na niniejszym blogu. Pojawił się między innymi przepis na kopytka marchewkowe. Dziś dla odmiany proponuję inne warzywo, a konkretnie pietruszkę. Zalety natki pietruszki są wszystkim doskonale znane, dlatego nie zwlekając dłużej zapraszam do wykonania poniższego dania.

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie potłuc. Jedną łyżkę mąki odebrać do późniejszego podsypania. Do ziemniaków dodać jajko, pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać natkę pietruszki, sól pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagnieść miękkie, ale niezbyt klejące ciasto. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Uformować wałeczki i kroić ukośnie na kopytka.
W dużym garnku zagotować lekko posoloną wodę. Wrzucić kopytka i delikatnie zamieszać żeby się nie przykleiły. Gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerz.
Na patelni zarumienić bułkę tartą. Dodać masło i podgrzewać do roztopienia, cały czas mieszając. Polać kopytka.

Kopytka można też okrasić podsmażoną na maśle cebulką. Kolejną możliwością jest przygotowanie okrasy z wytopionym wędzonym boczkiem. Niezależnie od rodzaju okrasy, tak przygotowane kopytka będą idealnym daniem na tradycyjny obiad.

Komentarze