Kopytka marchewkowe

Znane, lubiane i proste w przygotowaniu kopytka, są nieodłącznym elementem polskiej tradycji kulinarnej. Serwowane na wiele rozmaitych sposobów pełnią rolę smacznego dodatku do dań mięsnych lub bigosów. Kopytka możemy przygotować również jako danie główne. Poniżej prezentuję przepis na kopytka marchewkowe, które ze względu na swój skład i sposób podania nie wymagają obecności sosów, gulaszów i im podobnych dodatków.

Składniki:
700 g mączystych, sypkich ziemniaków, 300 g marchewek, 200 g mąki + do podsypania, sól, 1 jajko, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżka posiekanego rozmarynu + do posypania, 2 – 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła

Wykonanie:
Ziemniaki i marchewki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do warzyw dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn, przesianą mąkę, sól oraz imbir i gałkę muszkatołową. Wstępnie wymieszać, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajko. Ciasto przez chwilę zagniatać. Gotowe ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę. Z ciasta formować wałki (w razie potrzeby podsypując mąką), kroić ukośnie na kopytka i przykryć ściereczką.
W garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli. Kopytka wrzucać partiami i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Kopytka wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz do przestygnięcia. Na patelni roztopić masło. Włożyć kopytka i podsmażać na złoty kolor. Przed podaniem posypać pozostałym posiekanym rozmarynem.

Kopytka marchewkowe z nutą ciekawych przypraw to gwarancja smacznego posiłku. Podsmażone na złoty kolor, będą się ładnie prezentowały na talerzu w trakcie rodzinnego obiadu.

Komentarze