Znane, lubiane i proste w przygotowaniu kopytka, są
nieodłącznym elementem polskiej tradycji kulinarnej. Serwowane na wiele
rozmaitych sposobów pełnią rolę smacznego dodatku do dań mięsnych lub bigosów. Kopytka
możemy przygotować również jako danie główne. Poniżej prezentuję przepis na
kopytka marchewkowe, które ze względu na swój skład i sposób podania nie
wymagają obecności sosów, gulaszów i im podobnych dodatków.
Składniki:
700 g mączystych, sypkich ziemniaków, 300 g marchewek, 200 g mąki + do
podsypania, sól, 1 jajko, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki gałki
muszkatołowej, 1 łyżka posiekanego rozmarynu + do posypania, 2 – 3 ząbki
czosnku, 2 łyżki masła
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości. Jeszcze
ciepłe obrać ze skórki. Zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do
warzyw dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn, przesianą mąkę, sól oraz imbir i
gałkę muszkatołową. Wstępnie wymieszać, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane
jajko. Ciasto przez chwilę zagniatać. Gotowe ciasto przenieść na oprószoną mąką
stolnicę. Z ciasta formować wałki (w razie potrzeby podsypując mąką), kroić
ukośnie na kopytka i przykryć ściereczką.
W garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli. Kopytka wrzucać partiami i
gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Kopytka
wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz do przestygnięcia. Na patelni
roztopić masło. Włożyć kopytka i podsmażać na złoty kolor. Przed podaniem
posypać pozostałym posiekanym rozmarynem.
Kopytka marchewkowe
z nutą ciekawych przypraw to gwarancja smacznego posiłku. Podsmażone na złoty
kolor, będą się ładnie prezentowały na talerzu w trakcie rodzinnego obiadu.
Komentarze
Prześlij komentarz