Jesienna chałka

Wspaniały smak ciasta drożdżowego, pięknie zapleciony i upieczony na złoty kolor warkocz. Mowa oczywiście o chałce, która od lat pojawia się na naszych stołach. Miłośnicy chałki potrafią ją przygotować na wiele sposobów. Mogą to być przeróżne dodatki podkreślające jej smak lub różne wzory zaplatania, które są najbardziej charakterystyczną cechą tego wypieku. Poniżej prezentuję przepis na chałkę z dyniowym puree z nutą wanilii.

Składniki:
500 g mąki tortowej, 3 żółtka, 200 g puree z dyni, 15 g świeżych drożdży, 1/2 szklanki i 2 łyżki śmietany kremówki, 3/4 szklanki drobnego cukru, 2 łyżeczki pasty waniliowej, 2 łyżki grubego cukru

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką drobnego cukru, dodać 1 łyżkę podgrzanej śmietany i 2 łyżki mąki. Składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do powstałego rozczynu dodać pozostałą mąkę, drobny cukier, 2 żółtka, puree z dyni, pastę waniliową oraz 1/2 szklanki kremówki. Składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałeczek tej samej długości. Końcówki wałeczków z jednej strony zlepić i uformować warkocz. Końcówkę warkocza również zlepić i zawinąć pod spód. Przygotowaną chałkę przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałe żółtko rozkłócić z 1 łyżką kremówki, następnie równomiernie posmarować nim chałkę. Wierzch posypać gruboziarnistym cukrem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni, wstawić do niego keksówkę z chałką i piec przez około 30 – 35 minut do suchego patyczka. Gotową chałkę przestudzić w keksówce, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Za oknem szaro, pogoda nie zachęca do spacerów. Więc jak spędzić ten czas? Kawa, herbata albo szklanka mleka, do tego smakowita chałka i mamy idealny sposób na poprawę jesiennego nastroju.

Komentarze