Wspaniały smak
ciasta drożdżowego, pięknie zapleciony i upieczony na złoty kolor warkocz. Mowa
oczywiście o chałce, która od lat pojawia się na naszych stołach. Miłośnicy
chałki potrafią ją przygotować na wiele sposobów. Mogą to być przeróżne dodatki
podkreślające jej smak lub różne wzory zaplatania, które są najbardziej
charakterystyczną cechą tego wypieku. Poniżej prezentuję przepis na chałkę z dyniowym
puree z nutą wanilii.
Składniki:
500 g mąki tortowej, 3 żółtka, 200 g puree z dyni, 15 g świeżych drożdży,
1/2 szklanki i 2 łyżki śmietany kremówki, 3/4 szklanki drobnego cukru, 2
łyżeczki pasty waniliowej, 2 łyżki grubego cukru
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką drobnego cukru, dodać 1 łyżkę podgrzanej
śmietany i 2 łyżki mąki. Składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do
powstałego rozczynu dodać pozostałą mąkę, drobny cukier, 2 żółtka, puree z
dyni, pastę waniliową oraz 1/2 szklanki kremówki. Składniki wyrobić na gładkie
i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto
podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałeczek tej samej długości. Końcówki
wałeczków z jednej strony zlepić i uformować warkocz. Końcówkę warkocza
również zlepić i zawinąć pod spód. Przygotowaną chałkę przełożyć do keksówki
wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić
do wyrośnięcia.
Pozostałe żółtko rozkłócić z 1 łyżką kremówki, następnie równomiernie
posmarować nim chałkę. Wierzch posypać gruboziarnistym cukrem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni, wstawić do niego keksówkę z
chałką i piec przez około 30 – 35 minut do suchego patyczka. Gotową chałkę
przestudzić w keksówce, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i odstawić do
całkowitego ostygnięcia.
Za oknem szaro,
pogoda nie zachęca do spacerów. Więc jak spędzić ten czas? Kawa, herbata albo
szklanka mleka, do tego smakowita chałka i mamy idealny sposób na poprawę
jesiennego nastroju.
Komentarze
Prześlij komentarz