Domowa tradycyjna chałka

Chałka, plecionka, czy strucla, chociaż różnie nazywana w różnych regionach Polski wszędzie smakuje tak samo wyśmienicie. Piekarnie oferują też różne odmiany tego wspaniałego wypieku. Tradycyjna chałka posmarowana roztrzepanym jajkiem, ze złocistą kruszonką na wierzchu to przykłady tylko tych najprostszych spośród nich. Oczywiście wypiekane są też bardziej wyszukane chałki z rozmaitymi dodatkami. Myślę jednak, że to właśnie w prostocie chałki, jej delikatnym i puszystym cieście drożdżowym, ale przede wszystkim charakterystycznym splecionym wyglądzie tkwi jej wyjątkowość.
Do zrobienia pysznej, domowej chałki dobrze jest poznać tajniki przygotowania ciasta drożdżowego (można na ten temat poczytać w moim poprzednim poście). Sposób zaplecenia chałki też nie jest taki trudny, jak by się mogło wydawać. Przepis podaję poniżej, zatem do dzieła, zróbmy domową tradycyjną chałkę.
Składniki:
45 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłego mleka, 1,5 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
W misie dokładnie wymieszać rozkruszone drożdże z połową ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Powstały w ten sposób rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. Po tym czasie do rozczynu przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, sól, roztrzepane widelcem 1 jajko oraz pozostałe ciepłe mleko. Ręką wyrabiać ciasto przez krótką chwilę, po czym dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od dłoni. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym podzielić na 4 równe części. Uformować 4 jednakowe wałeczki, ich końce połączyć, zewnętrzny wałek po prawej stronie przełożyć przez 2 sąsiednie wałki po lewej, następnie zewnętrzny wałek po lewej przełożyć przez 2 sąsiednie wałki po prawej. W ten sposób zapleść cały warkocz, a jego końce podwinąć pod spód. Tak splecioną chałkę przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego podrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować chałkę rozmąconym jajkiem po czym włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Domowa tradycyjna, najprostsza z możliwych chałek, czyż może być coś wspanialszego na lekki podwieczorek?

Komentarze