Chleb Słowian

Kto z nas nigdy nie pokusił się o zakup chleba widząc jego ciekawą i oryginalną nazwę? Myślę, że takich odpornych jest niewielu. Chleb Słowian to jeden z takich przykładów, które działają na naszą wyobraźnię, będąc jednocześnie zachętą do jego spróbowania. Oryginalny Chleb Słowian to produkt Nowej Piekarni z Łukowa. Natomiast „My Słowianie” możemy sami sobie upiec taki chleb, dobierając swoje ulubione składniki. Domowy chleb Słowian z poniższego przepisu to połączenie mąki pszennej, żytniej oraz drożdży z bogatą ilością dodatków.

Składniki:
1 kg mąki pszennej, 140 g mąki żytniej, 100 g drożdży, 1 l ciepłej wody, 1 łyżka soli, około 100 g otrąb pszennych, około 90 g płatków owsianych, 3 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki ziaren sezamu, opcjonalnie odrobina kminku

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia, wlać pół litra wody i dokładnie rozprowadzić. Do miski wsypać obie mąki, sól, otręby, płatki oraz ziarna słonecznika i sezamu. Wszystko dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać rozprowadzone drożdże oraz drugie pół litra wody. Składniki dokładnie wyrobić zagniatając ciasto przez kilka minut. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz starannie wyrobić.
2 duże keksówki wysmarować tłuszczem i lekko posypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto do foremek i równo wygładzić namoczoną łyżką. Po wierzchu można posypać jeszcze odrobiną słonecznikowych ziaren lub kminkiem (według uznania). Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Chleby piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 60 minut.

Chleby z dodatkami mają swoje grono zwolenników. Jedni wybierają chleb ze słonecznikiem, inni z pestkami dyni, otrębami, płatkami a jeszcze inni sięgają po chleb sojowy. Wielu z nas lubi również chleb z kilkoma rodzajami dodatków, a ich dobór, tak jak widać w powyższym przepisie, to już kwestia naszych osobistych smakowych preferencji.

Komentarze