Chleb sojowy z sezamem.

  Dziś coś dla miłośników własnych chlebowych wypieków. Chleb sojowy z sezamem, który możemy upiec w krótkim czasie. Chleb sojowy jest czasami trudno dostać w mniejszych piekarniach a jest on na prawdę smaczny oraz zdrowy. Chleb sojowy z sezamem ma właśnie ciekawy smak dzięki dodatkom jakimi jest aromatyczna kolendra, ocet ryżowy, miód oraz sosu sojowego. Przepis wyciągnięty z szafki z różnymi przepisami, a które zostały zgromadzone przez moją Mamę. Standardowo zamieszczam składniki i przepis poniżej.
Składniki:
- 60 dag pszennej mąki chlebowej;
- 20 g świeżych drożdży;
- jedna łyżeczka cukru;
- jedna łyżeczka soli;
- trzy łyżeczki ziaren kolendry;
- jedna łyżka sosu sojowego;
- jedna łyżka miodu;
- dwie łyżki octu ryżowego;
- trzy łyżki ziaren sezamu;
  No i pora na część przygotowawczą naszego chleba sojowego z sezamem. Na początku musimy pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, zalać stoma mililitrami letniej wody i to wszystko utrzeć na gładką masę. I taką miseczkę przykrywamy i stawiamy na bok na około kwadrans w ciepłe miejsce. Teraz na rozgrzanej, suchej patelni musimy uprażyć dwie łyżeczki nasion kolendry. Wypadałoby poczekać, do momentu kiedy przyprawa lekko się nam zarumieni i poczujemy typowy, aromatyczny zapach. Teraz przekładamy kolendrę do moździerza i musimy to utrzeć na drobniejsze kawałki. Potem przesiewamy mąkę do większej miski, dodajemy sól, dwie łyżeczki mielonej kolendry oraz jedną łyżeczkę ziaren kolendry. Wszystko to dobrze musimy wymieszać i należy zrobić na środku dołek. Teraz musimy zrobić rozczyn, który pomału wlejemy. Musimy dodawać następująco 400 ml letniej wody, miód, ocet ryżowy oraz sos sojowy i taką całość należy wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką przez kilka minut. Znowu mamy moment, kiedy musimy przykryć tą miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby nam to wyrosło. Po tej pół godzinie nasze ciasto na chleb jeszcze raz musimy energicznie wymieszać. Kolejnym krokiem jest wysmarowanie jakimkolwiek tłuszczem okrągłej formy a następnie obsypanie sezamem. Teraz należy przełożyć masę do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na dobrą godzinę w ciepłym miejscu. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto na wierzchu zwilżamy mokrą od wody dłonią i posypujemy łyżką sezamu delikatnie je dociskając. Na sam koniec pieczemy chleb około godzinę do "suchego patyczka".
  Po wyciągnięciu z piekarnika, studzimy pieczywo i mamy przepyszny chleb sojowy z sezamem. Smacznego!


Komentarze