Dziś coś dla miłośników własnych
chlebowych wypieków. Chleb sojowy z sezamem, który możemy upiec w
krótkim czasie. Chleb sojowy jest czasami trudno dostać w
mniejszych piekarniach a jest on na prawdę smaczny oraz zdrowy.
Chleb sojowy z sezamem ma właśnie ciekawy smak dzięki dodatkom
jakimi jest aromatyczna kolendra, ocet ryżowy, miód oraz sosu
sojowego. Przepis wyciągnięty z szafki z różnymi przepisami, a
które zostały zgromadzone przez moją Mamę. Standardowo
zamieszczam składniki i przepis poniżej.
Składniki:
- 60 dag pszennej mąki chlebowej;
- 20 g świeżych drożdży;
- jedna łyżeczka cukru;
- jedna łyżeczka soli;
- trzy łyżeczki ziaren kolendry;
- jedna łyżka sosu sojowego;
- jedna łyżka miodu;
- dwie łyżki octu ryżowego;
- trzy łyżki ziaren sezamu;
No i pora na część przygotowawczą
naszego chleba sojowego z sezamem. Na początku musimy pokruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę cukru, zalać stoma mililitrami letniej
wody i to wszystko utrzeć na gładką masę. I taką miseczkę
przykrywamy i stawiamy na bok na około kwadrans w ciepłe miejsce.
Teraz na rozgrzanej, suchej patelni musimy uprażyć dwie łyżeczki
nasion kolendry. Wypadałoby poczekać, do momentu kiedy przyprawa
lekko się nam zarumieni i poczujemy typowy, aromatyczny zapach.
Teraz przekładamy kolendrę do moździerza i musimy to utrzeć na
drobniejsze kawałki. Potem przesiewamy mąkę do większej miski,
dodajemy sól, dwie łyżeczki mielonej kolendry oraz jedną łyżeczkę
ziaren kolendry. Wszystko to dobrze musimy wymieszać i należy
zrobić na środku dołek. Teraz musimy zrobić rozczyn, który
pomału wlejemy. Musimy dodawać następująco 400 ml letniej wody,
miód, ocet ryżowy oraz sos sojowy i taką całość należy
wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką przez kilka minut. Znowu
mamy moment, kiedy musimy przykryć tą miskę ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby nam to wyrosło.
Po tej pół godzinie nasze ciasto na chleb jeszcze raz musimy
energicznie wymieszać. Kolejnym krokiem jest wysmarowanie
jakimkolwiek tłuszczem okrągłej formy a następnie obsypanie
sezamem. Teraz należy przełożyć masę do formy, przykryć
ściereczką i pozostawić na dobrą godzinę w ciepłym miejscu. W
między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto
na wierzchu zwilżamy mokrą od wody dłonią i posypujemy łyżką
sezamu delikatnie je dociskając. Na sam koniec pieczemy chleb około
godzinę do "suchego patyczka".
Po wyciągnięciu z
piekarnika, studzimy pieczywo i mamy przepyszny chleb sojowy z
sezamem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz