Nasiona migdałowca znane, jako migdały doskonale komponują się w ciastach. Zmielone mogą być składnikiem biszkoptów, kremów, czy mas. Rozkruszone, czy posiekane stanowią dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Płatki migdałów mogą, zaś być efektowną dekoracją wypieków. W dzisiejszym przepisie na chałkę również je wykorzystamy. Dodane do ciasta drożdżowego zmielone migdały podkreślą jego smak i aromat, zaś płatki wspaniale ozdobią chałkę.
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 450, 100 ml ciepłego mleka, 100 ml ciepłej wody, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 10 dag masła, 15 dag mielonych migdałów, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 żółtko, płatki migdałowe do posypania chałki.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki oraz 1 łyżeczkę cukru, następnie wszystko wymieszać. Powstały rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, pozostały cukier, sól, ciepłą wodę, jajka oraz drożdżowy rozczyn. Zagnieść wszystkie składniki i starannie wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać roztopione i wystudzone masło, po czym ponownie zagnieść. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki i naczynia. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie w celu odgazowania ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części ciasta uformować 4 równe wałeczki. Końce wałeczków zlepić, zewnętrzny wałek po prawej przełożyć przez 2 sąsiednie wałki po lewej, następnie zewnętrzny wałek po lewej przełożyć przez 2 sąsiednie wałki po prawej. W ten sposób zapleść cały warkocz, podwijając końcówki pod spód chałki. Z drugiej części ciasta w ten sam sposób zapleść drugą chałkę. Obie plecionki przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Przykryć i pozostawić do podrośnięcia w cieple na 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać płatkami migdałów lekko je dociskając. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie wyjąć i przestudzić.
Niezwykle aromatyczna migdałowa chałka, jej efektowny spleciony wygląd, któremu uroku dodają płatki migdałowe z pewnością skusi każdego.
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 450, 100 ml ciepłego mleka, 100 ml ciepłej wody, 3 dag świeżych drożdży, 2 jajka, 10 dag masła, 15 dag mielonych migdałów, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 żółtko, płatki migdałowe do posypania chałki.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki oraz 1 łyżeczkę cukru, następnie wszystko wymieszać. Powstały rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, pozostały cukier, sól, ciepłą wodę, jajka oraz drożdżowy rozczyn. Zagnieść wszystkie składniki i starannie wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać roztopione i wystudzone masło, po czym ponownie zagnieść. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki i naczynia. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie w celu odgazowania ponownie krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części ciasta uformować 4 równe wałeczki. Końce wałeczków zlepić, zewnętrzny wałek po prawej przełożyć przez 2 sąsiednie wałki po lewej, następnie zewnętrzny wałek po lewej przełożyć przez 2 sąsiednie wałki po prawej. W ten sposób zapleść cały warkocz, podwijając końcówki pod spód chałki. Z drugiej części ciasta w ten sam sposób zapleść drugą chałkę. Obie plecionki przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Przykryć i pozostawić do podrośnięcia w cieple na 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać płatkami migdałów lekko je dociskając. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie wyjąć i przestudzić.
Niezwykle aromatyczna migdałowa chałka, jej efektowny spleciony wygląd, któremu uroku dodają płatki migdałowe z pewnością skusi każdego.
Komentarze
Prześlij komentarz