Dziś zrobimy coś słodkiego do kawy
a mianowicie chałkę drożdżową z kruszonką. Jest to idealne
połączenie prostoty z pełnią smaku. Chałka, którą praktycznie
każdy może zrobić. Zapraszam was do przepisu, który wygrzebałem
w szafce mojej Mamy z różnymi przepisami. Poniżej zamieszczam
składniki oraz przygotowanie.
Składniki:
- 20 g drożdży;
- 25 dag mąki pszennej;
- 1/3 szklanki mleka;
- jedno większe jajko;
- dwie łyżki Kasi;
- dwie łyżki wody;
- około trzech łyżek cukru;
NA WIERZCH:
- żółtko (może też być
roztrzepane jajko jak nie chcemy się bawić w oddzielanie);
- kruszonka;
- mak lub sezam do posypania;
No i robimy pyszną drożdżową
chałkę z kruszonką. Na początku roztrzepujemy drożdże z łyżką
cukru. Potem zalewamy ciepłym mlekiem i to mieszamy z trzema łyżkami
mąki. To zostawiamy, aż nam taki rozczyn wyrośnie. Kolejnym
krokiem jest wsypanie do miski mąkę. W to wlewamy wyrośnięty
rozczyn, rozbełtane z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną
ciepłą Kasię, wodę i takie miękkie ciasto zagniatamy, do momentu
aż zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Zostawiamy do
momentu, aż nam to wyrośnie i podwoi swą objętość. Na tym
etapie znowu trzeba zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części.
Pamiętajmy, żeby z każdej uformować wałki, w miarę równej
długości, i zaplatamy z nich warkocz, końce łączymy i podwijamy
pod spód. Naszą chałkę przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i
wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawiamy, żeby nam to
wyrosło na dobry kwadrans. Końcowym etapem jest posmarowanie
wierzchu żółtkiem i posypanie go makiem, sezamem lub wyżej
wymienioną kruszonką. Taką chałkę wkładamy do piekarnika i
pieczemy od zimnego piekarnika, tym razem nie rozgrzewamy go
wcześniej. I pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 200
stopni Celsjusza.
Smacznego!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz