Chałka drożdżowa.

  Dziś zrobimy coś słodkiego do kawy a mianowicie chałkę drożdżową z kruszonką. Jest to idealne połączenie prostoty z pełnią smaku. Chałka, którą praktycznie każdy może zrobić. Zapraszam was do przepisu, który wygrzebałem w szafce mojej Mamy z różnymi przepisami. Poniżej zamieszczam składniki oraz przygotowanie.
Składniki:
- 20 g drożdży;
- 25 dag mąki pszennej;
- 1/3 szklanki mleka;
- jedno większe jajko;
- dwie łyżki Kasi;
- dwie łyżki wody;
- około trzech łyżek cukru;
NA WIERZCH:
- żółtko (może też być roztrzepane jajko jak nie chcemy się bawić w oddzielanie);
- kruszonka;
- mak lub sezam do posypania;

  No i robimy pyszną drożdżową chałkę z kruszonką. Na początku roztrzepujemy drożdże z łyżką cukru. Potem zalewamy ciepłym mlekiem i to mieszamy z trzema łyżkami mąki. To zostawiamy, aż nam taki rozczyn wyrośnie. Kolejnym krokiem jest wsypanie do miski mąkę. W to wlewamy wyrośnięty rozczyn, rozbełtane z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczoną ciepłą Kasię, wodę i takie miękkie ciasto zagniatamy, do momentu aż zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Zostawiamy do momentu, aż nam to wyrośnie i podwoi swą objętość. Na tym etapie znowu trzeba zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Pamiętajmy, żeby z każdej uformować wałki, w miarę równej długości, i zaplatamy z nich warkocz, końce łączymy i podwijamy pod spód. Naszą chałkę przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawiamy, żeby nam to wyrosło na dobry kwadrans. Końcowym etapem jest posmarowanie wierzchu żółtkiem i posypanie go makiem, sezamem lub wyżej wymienioną kruszonką. Taką chałkę wkładamy do piekarnika i pieczemy od zimnego piekarnika, tym razem nie rozgrzewamy go wcześniej. I pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  Smacznego!!!!

Komentarze