W tym przepisie
zamieszczam precle, które robi się je bardzo szybko i wystarczy je tylko włożyć
do piekarnika, bez wcześniejszego gotowania. Jest to prosty i niewymagający
wiele przepis. Dlatego na takie precle warto poświęcić ten czas i delektować
się potem wspaniałym efektem. Zapraszam.
Składniki:
- półtorej szklanki letniej wody;
- 25 g świeżych drożdży;
- jedna łyżka cukru;
- jedna łyżeczka soli;
- ok. cztery szklanki mąki (można dodać po połowie mąki
zwykłej i pełnoziarnistej);
- jedno większe jajo roztrzepane z odrobiną mleka;
- sól (ewentualnie cukier do posypania, zależy to od naszego
gustu);
Pora przejść do
wykonania naszych pieczonych precli. Zasypujemy drożdże cukrem, zalewamy ciepłą
wodą i to mieszamy aż się rozpuści. Teraz do dużej miski wsypujemy trzy
szklanki mąki z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Potem
dosypujemy ostatnią szklankę mąki pamiętając, że ciasto musi wyjść gęste,
ścisłe i elastyczne. Kiedy mamy już gotowe ciasto to musimy je delikatnie
rozwałkować i pokroić nożem na około dwanaście, może być mniej, mniej więcej
równych kawałków. Z każdym kawałkiem musimy się obejść tak, żeby zrolować, aż
powstanie długi wężowaty kształt, najlepiej najcieniej jak to da radę. Teraz
formujemy z ciasta precle. Moczymy precle w roztrzepanym jajku. Kładziemy na
blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą lub
cukrem. Na koniec pieczemy je przez około dziesięć minut w temperaturze 220
stopni Celsjusza, a potem przez około pięć minut na funkcji grill. Zwracajmy
uwagę podczas pieczenia, żeby precle się nie przypaliły. Kiedy one nam się
upieką to je przestudzamy.
W ten oto sposób mamy przepyszne, szybkie i pieczone
precle. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz