W tym miesiącu będzie trochę o pączkach. Tym razem
będą to mini pączki, które tak samo jak ich bardziej okazałe kuzynostwo
dostarczą nam wielu smakowitych wrażeń. Mini pączki to szeroki wybór nadzienia
oraz dodatków, które wspaniale podkreślają ich smak i aromat. Mini pączki to
również smakowite kuleczki bez nadzienia, obtoczone lukrem lub cukrem pudrem.
Dziś prezentuję przepis na mini pączki z migdałami i nadzieniem morelowym,
które powinny zadowolić wielbicieli pączkowych wariacji.
Składniki na ciasto:
500 g mąki, torebka drożdży instant (na 1/2 kg mąki), 100 g zmielonych
migdałów, 6 żółtek, 50 g masła, 1 szklanka mleka, sól, 500 g smalcu
lub olej do smażenia, płatki migdałowe i cukier puder do posypania
Składniki na nadzienie:
100 g zmielonych migdałów, 5 – 6 łyżek dżemu morelowego, 1 łyżka
spirytusu
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami instant, szczyptą soli i migdałami.
Wlać letnie mleko, dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec, gdy
ciasto przestanie się lepić do rąk, wlać roztopione i ostudzone masło. Ponownie
wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wymieszać migdały z dżemem morelowym i spirytusem. Wyrośnięte ciasto
zagnieść, uformować wałek, pokroić na 16 – 18 części. Krążki rozpłaszczyć w
dłoniach, na środku ułożyć po łyżce nadzienia i zlepić. Odstawić do
wyrośnięcia.
Pączki smażyć w dużej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano. Wyjąć,
osączyć na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtoczyć w cukrze pudrze i
płatkach migdałowych.
Mini pączki to
również słodka atrakcja dla dzieci, które oprócz walorów smakowych uwielbiają
takie mini łakocie, jak to mówią - na raz do buzi.
Komentarze
Prześlij komentarz