Mini pączki z migdałami

W tym miesiącu będzie trochę o pączkach. Tym razem będą to mini pączki, które tak samo jak ich bardziej okazałe kuzynostwo dostarczą nam wielu smakowitych wrażeń. Mini pączki to szeroki wybór nadzienia oraz dodatków, które wspaniale podkreślają ich smak i aromat. Mini pączki to również smakowite kuleczki bez nadzienia, obtoczone lukrem lub cukrem pudrem. Dziś prezentuję przepis na mini pączki z migdałami i nadzieniem morelowym, które powinny zadowolić wielbicieli pączkowych wariacji.

Składniki na ciasto:
500 g mąki, torebka drożdży instant (na 1/2 kg mąki), 100 g zmielonych migdałów, 6 żółtek, 50 g masła, 1 szklanka mleka, sól, 500 g smalcu lub olej do smażenia, płatki migdałowe i cukier puder do posypania
Składniki na nadzienie:
100 g zmielonych migdałów, 5 – 6 łyżek dżemu morelowego, 1 łyżka spirytusu

Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami instant, szczyptą soli i migdałami. Wlać letnie mleko, dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec, gdy ciasto przestanie się lepić do rąk, wlać roztopione i ostudzone masło. Ponownie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wymieszać migdały z dżemem morelowym i spirytusem. Wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować wałek, pokroić na 16 – 18 części. Krążki rozpłaszczyć w dłoniach, na środku ułożyć po łyżce nadzienia i zlepić. Odstawić do wyrośnięcia.
Pączki smażyć w dużej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, jeszcze gorące obtoczyć w cukrze pudrze i płatkach migdałowych.

Mini pączki to również słodka atrakcja dla dzieci, które oprócz walorów smakowych uwielbiają takie mini łakocie, jak to mówią - na raz do buzi.

Komentarze