Pączki są to łakocie,
które chyba wszyscy uwielbiają. Niestety nie zawsze mamy ochotę na tradycyjne
duże pączki, dlatego sięgamy po mini pączki. Taka przekąska do kawy czy
herbaty. Chce wam dzisiaj zaproponować mini pączki z serem. Idealne połączenie,
co do tych dwóch rzeczy. Zapraszam.
Składniki:
- 45 dag smalcu;
- 40 dag serka homogenizowanego waniliowego;
- 8 jajek;
- 4 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 30 g cukru wanilinowego;
- 4-5 łyżek cukru pudru;
Przejdźmy do tego,
jak zrobić nasze mini pączki serowe. Pierwszym krokiem jest przesianie mąki do
głębokiej miski, wrzucenie serka i jajka, dodanie cukru wanilinowego oraz
proszku do pieczenia. Taką o to mieszankę musimy dokładnie wymieszać, tak by
powstała gładka masa bez grudek. Następnie roztapiamy smalec w głębokiej
patelni albo w garnku. Trzeba poczekać do momentu, kiedy dobrze się rozgrzeje.
Potem przy pomocy dwóch łyżek formujemy kulki z ciasta. Nabieramy na łyżkę
ciasto, czyli tak na oko 3/4 łyżki i musimy wyrównać kulkę drugą łyżką. Teraz
zgarniamy ostrożnie ciasto na patelnię z rozgrzanym smalcem. I przechodzimy do
etapu smażenia naszych mini pączków. Pamiętajmy, żeby smażyć partiami, w odstępach,
ponieważ nie mogą się one posklejać. Smażymy na wolnym ogniu przez około 2-3
minuty z każdej strony do momentu zarumienienia się. Chodzi o to, że one nam
urosną na patelni. Teraz wyjmujemy je łyżką cedzakową, odsączamy na papierowym
ręczniku.
I na tym etapie wystarczy, że
posypiemy nasze mini pączki cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz