Kiedy szukamy przepisów na sernik z rodzynkami to mamy ich całą masę. Nie tylko, jeżeli chodzi o przepisy udostępniane w internecie, przedstawiane w gazetach kulinarnych, lecz także wśród znajomych ta wielowątkowość pieczonych serników jest duża. Ja chciałbym zapodać dzisiaj zwykły przepis na sernik z rodzynkami.
Składniki:
- kilogram tłustego twarogu;
- 170 gram masła, potrzebować będziemy 50 gram do spodu oraz
120 gram do sernika;
- 250 gram cukru;
- 8 jaj;
- 150 ml śmietany 30% lub 36%;
- dwie pełne łyżki mąki ziemniaczanej;
- ćwiartka laski wanilii;
- 150 gram rodzynek;
- skórka z pomarańczy, może być z limonki;
- jedna lub dwie pomarańcze;
- 200 gram zmielonych biszkoptów;
Przechodzimy do
naszego sernika z rodzynkami. Początkowym etapem jest przepuszczenie sera dwukrotnie
przez maszynkę. Następnie trzeba rozpuścić masło i odstawiamy do, żeby się
wystudziło. Teraz trzeba zalać wrzątkiem jedną pomarańczę tak, aby ją sparzyć a
następnie osuszyć. Kolejnym krokiem jest odkrojenie cieniutko pomarańczową
skórkę i trzeba posiekać ją na drobno. Musimy otworzyć laskę wanilii i za
pomocą noża zbieramy ziarna. Teraz trzeba namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. W
między czasie włączamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W kolejnym etapie
smarujemy formę, najlepiej o średnicy około 26 cm, masłem i obsypujemy ją bułką
tartą. Trzeba zmiksować blenderem herbatniki i połączyć z pięćdziesięcioma gramami
roztopionego masła. Wykładamy to do formy, formujemy równomiernie spód i
zapiekamy w piekarniku przez około 5 minut. Etapem następnym to oddzielenie
żółtka jaj od białek. Białka trzeba odstawić z powrotem do lodówki na potem.
Zajmujemy się ubijaniem żółtek z cukrem na puszystą masę, pamiętając, żeby
ciągle mieszać i stopniowo dodawać twaróg, śmietankę a następnie wsypać ziarna
wanilii, skórkę pomarańczową, rozpuszczone 120 gram masła. Na koniec należy
wsypać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. Teraz wyjmujemy białka z lodówki i
ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość mieszamy z naszą masą serową
do równomiernego połączenia się. Musimy dodać namoczone wcześniej rodzynki w
wodzie i je osuszyć, obtaczać w mące, dodawać do masy serowej i całość wymieszać.
Formę, którą wcześniej przygotowaliśmy ze spodem herbatnikowym wylewamy masę
serową i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy
nasz sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Kiedy sernik ostygnie to
posypujemy go cukrem pudrem i dekorujemy dowolnie drugą pomarańczą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz