Sernik z rodzynkami


  Kiedy szukamy przepisów na sernik z rodzynkami to mamy ich całą masę. Nie tylko, jeżeli chodzi o przepisy udostępniane w internecie, przedstawiane w gazetach kulinarnych, lecz także wśród znajomych ta wielowątkowość pieczonych serników jest duża. Ja chciałbym zapodać dzisiaj zwykły przepis na sernik z rodzynkami.
Składniki:
- kilogram tłustego twarogu;
- 170 gram masła, potrzebować będziemy 50 gram do spodu oraz 120 gram do sernika;
- 250 gram cukru;
- 8 jaj;
- 150 ml śmietany 30% lub 36%;
- dwie pełne łyżki mąki ziemniaczanej;
- ćwiartka laski wanilii;
- 150 gram rodzynek;
- skórka z pomarańczy, może być z limonki;
- jedna lub dwie pomarańcze;
- 200 gram zmielonych biszkoptów;
  Przechodzimy do naszego sernika z rodzynkami. Początkowym etapem jest przepuszczenie sera dwukrotnie przez maszynkę. Następnie trzeba rozpuścić masło i odstawiamy do, żeby się wystudziło. Teraz trzeba zalać wrzątkiem jedną pomarańczę tak, aby ją sparzyć a następnie osuszyć. Kolejnym krokiem jest odkrojenie cieniutko pomarańczową skórkę i trzeba posiekać ją na drobno. Musimy otworzyć laskę wanilii i za pomocą noża zbieramy ziarna. Teraz trzeba namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. W między czasie włączamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W kolejnym etapie smarujemy formę, najlepiej o średnicy około 26 cm, masłem i obsypujemy ją bułką tartą. Trzeba zmiksować blenderem herbatniki i połączyć z pięćdziesięcioma gramami roztopionego masła. Wykładamy to do formy, formujemy równomiernie spód i zapiekamy w piekarniku przez około 5 minut. Etapem następnym to oddzielenie żółtka jaj od białek. Białka trzeba odstawić z powrotem do lodówki na potem. Zajmujemy się ubijaniem żółtek z cukrem na puszystą masę, pamiętając, żeby ciągle mieszać i stopniowo dodawać twaróg, śmietankę a następnie wsypać ziarna wanilii, skórkę pomarańczową, rozpuszczone 120 gram masła. Na koniec należy wsypać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. Teraz wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość mieszamy z naszą masą serową do równomiernego połączenia się. Musimy dodać namoczone wcześniej rodzynki w wodzie i je osuszyć, obtaczać w mące, dodawać do masy serowej i całość wymieszać. Formę, którą wcześniej przygotowaliśmy ze spodem herbatnikowym wylewamy masę serową i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy nasz sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Kiedy sernik ostygnie to posypujemy go cukrem pudrem i dekorujemy dowolnie drugą pomarańczą. Smacznego!

Komentarze