Sernik z rodzynkami i kokosową pianką

Sernik z rodzynkami jest ciastem o wielu obliczach. Trudno nawet zliczyć ile jest jego wersji, a przecież wciąż powstają nowe. Sernik z rodzynkami jest bazą do różnego rodzaju modyfikacji i właśnie jedną z nich prezentuję poniżej.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej, 250 g miękkiej margaryny, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka, 1 szklanka cukru, 2 budynie waniliowe, 250 g miękkiej margaryny, 2 jajka, 1 cukier waniliowy, rodzynki
Składniki na piankę kokosową:
5 białek, pół szklanki cukru, 200 g wiórek kokosowych

Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Obie części owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Cukier, budynie, margarynę, jajka i cukier waniliowy zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać ser, trochę rodzynek i delikatnie wymieszać (nie za długo, bo masa może się napowietrzyć i opaść). Blaszkę o wymiarach około 40 x 24 cm wysmarować margaryną. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć na nie masę serową i równo rozprowadzić.
Schłodzone białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na koniec do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Pianę kokosową wyłożyć równo na masę serową. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, włożyć sernik i piec około 60 minut. Po upływie godziny piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim sernik na 30 minut. Po tym czasie sernik wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Sernik z rodzynkami, połączony z kokosową pianką, to propozycja ciekawego smaku ciasta, który powinien zadowolić zarówno zwolenników tradycyjnego sernika, jak i poszukujących dodatkowych wrażeń.

Komentarze