Sernik z rodzynkami i sernik na kruchym to dwa najczęściej wypiekane rodzaje tego ciasta. Niekiedy zastanawiamy się, który z tych wspaniałych serników upiec? W poniższym przepisie jest na to pytanie prosta odpowiedź. Jest to, bowiem połączenie w jednym wypieku zarówno sernika z rodzynkami, jak i na kruchym. Myślę, że przedstawiona dzisiaj receptura sernika z rodzynkami na kruchym cieście zadowoli wielbicieli obydwu rodzajów tego wypieku.
Składniki:
300 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 400 g masła, szczypta soli, 8 jajek, 1,5 kg tłustego twarogu, 2 szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 słoik dowolnego dżemu, kilka łyżek rodzynek, rum do ich namoczenia.
Przygotowanie sernika z rodzynkami:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać 150 g masła i wysiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, 1 żółtko i 1 całe jajko. Ręką zagnieść ciasto i rozwałkować je, po czym wyłożyć na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto posmarować dżemem.
Pozostałe 250 g masła utrzeć z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, pojedynczo dodając 6 żółtek. Miksując małymi porcjami dodawać ser. Pod koniec dodać budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz kasze mannę. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy serowej. Następnie wmieszać piane ubitą z 6 białek oraz rodzynki wcześniej namoczone w rumie. Masę serową wlać na kruche ciasto posmarowane dżemem. Sernik z rodzynkami piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjmować z blachy dopiero po jego schłodzeniu i wytężeniu.
Według uznania możemy do sernika z rodzynkami dodać nieco więcej tych pysznych bakalii namoczonych w aromatycznym rumie. Jeżeli nie chcemy używać rumu możemy rodzynki po prostu zalać gorącą wodą a następnie po ich odsączeniu dodać do masy serowej. Doskonałym wykończeniem i ozdobieniem wypieku będzie też przygotowanie polewy czekoladowej i polanie nią po serniku z rodzynkami.
Składniki:
300 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 400 g masła, szczypta soli, 8 jajek, 1,5 kg tłustego twarogu, 2 szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 słoik dowolnego dżemu, kilka łyżek rodzynek, rum do ich namoczenia.
Przygotowanie sernika z rodzynkami:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać 150 g masła i wysiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, 1 żółtko i 1 całe jajko. Ręką zagnieść ciasto i rozwałkować je, po czym wyłożyć na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto posmarować dżemem.
Pozostałe 250 g masła utrzeć z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, pojedynczo dodając 6 żółtek. Miksując małymi porcjami dodawać ser. Pod koniec dodać budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz kasze mannę. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej i gładkiej masy serowej. Następnie wmieszać piane ubitą z 6 białek oraz rodzynki wcześniej namoczone w rumie. Masę serową wlać na kruche ciasto posmarowane dżemem. Sernik z rodzynkami piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjmować z blachy dopiero po jego schłodzeniu i wytężeniu.
Według uznania możemy do sernika z rodzynkami dodać nieco więcej tych pysznych bakalii namoczonych w aromatycznym rumie. Jeżeli nie chcemy używać rumu możemy rodzynki po prostu zalać gorącą wodą a następnie po ich odsączeniu dodać do masy serowej. Doskonałym wykończeniem i ozdobieniem wypieku będzie też przygotowanie polewy czekoladowej i polanie nią po serniku z rodzynkami.
Komentarze
Prześlij komentarz